Razgovor:Čarobnice

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Razgovor:Charmed (serija))

Prebaceno sa clanka Charmed. Clanak Charmed obrisan.


"Charmed" je tv-serija o tri sestre, koje nakon smrti njihove bake otkrivaju da potiču iz loze vještica i da su obdarene nadnaravnim moćima. I pojedinačno su veoma moćne vještice, a zajedno su The Charmed Ones- najmoćnije vještice svih vremena. Kada udruže svoje moći u Moć Trojstva (The Power Of Three) postaju nepobjedive. Njihova je sudbina da se bore protiv demona, vještaca i sila mraka, te da pomažu nedužnim.

Priča[uredi izvor]

Halliwell sestre su oduvijek bile pomalo "drugačije", ne samo od ostalih ljudi, nego i jedna od druge. Veoma su rano ostale bez majke, a otac ih je napustio još prije majčine smrti, pa ih je odgojila njihova baka Penelope "Penny" Halliwell u staroj viktorijanskoj kući, poznatoj kao Halliwell rezidencija. Prue je imala samo sedam godina kada im je majka umrla. Nakon majčine smrti naglo je odrasla i žrtvovala djetinjstvo da bi se brinula o svojim mlađim sestrama. Prue je razumna i ponosna mlada žena, ambiciozna i uspješna u svemu čega se prihvati. Pomalo je konzervativna, veoma zaštitnički nastrojena prema svojim sestrama i učinit će sve da ih zaštiti. Najmlađa sestra Phoebe je njena sušta suprotnost. Romantična, lakomislena, razigrana djevojka slobodnog duha, uvijek je dolazila u sukobe sa svojom najstarijom sestrom. Piper je, kao srednje dijete, redovno smirivala duhove između svojih sestara.

Nakon bakine smrti Phoebe je otišla u New York, ali se nakon nekog vremena vraća kući (u San Francisco). Prue baš nije oduševljena njenim povratkom jer se nisu rastale u prijateljskim odnosima. Roger, bivši Pruein zaručnik se potajno nabacivao Phoebe prije njenog odlaska, a kada ga je ona odbila, rekao je Prue da se Phoebe nabacivala njemu. Zato je Prue veoma sumnjičava i misli da se Phoebe vratila samo da bi prodala kuću. Piper naravno, oper smiruje "duhove" između sestara. Jedne olujne noći, Phoebe i Piper su se igrale sa starom pločom za prizivanje duhova i strelica je iznenada ispisala riječ tavan. Phoebe u avanturističkom raspoloženju odlazi na tavan i tamo pronalazi debelu, staru knjigu, sa neobičnim simbolom na koricama. Na prvoj stranici pročitala je čaroliju kojom je, ni ne znajući to, prizvala njihove moći. Čitajući dalje, saznala je da one zapravo potiču iz loze vještica. Njihova pra-baka Melinda Warren, započela je Knjigu Sjena (Book of Shadows) i imala je moći telekineze , smrzavanja vremena (i ljudi), i primanja vizija o budućim događajima. Prorekla da će za 300 godina njene pra-unuke biti tri najmoćnije vještice svih vremena The Charmed Ones. Najstarija sestra imat će moć telekineze, srednja moć smrzavanja vremena, a najmlađa će imati sposobnost da vidi budućnost.

Kada je Phoebe to rekla sestrama, obje su bile prilično skeptične- osobito Prue. Iako su Prue i Piper odbijale da povjeruju da su vještice i da imaju moći, razvoj događaja ih je naveo da prihvate i slijede svoju sudbinu. Piper je otkrila da je njen dečko Jeremy Burns ustvari vještac, i da želi da ih ubije da bi se domogao njihovih moći. Sestre su zajedno uspjele uništiti Jeremya i tu počinje priča oHalliwell vješticama/sestrama. Ali , kada su sestre bile na vrhuncu moci , pojavio se demon koji je ubio PRUE.Nakon njene smrti je dosla prelijepa i po meni najbolja sestra Paige .Sada kada se zapitamo da li je to njihova mama bila kurva?


Dalja događanja[uredi izvor]

U nepune tri godine u životu Halliwellovih mnogo se toga promijenilo. Prue i Phoebe su uspjele prevazići svoje razlike i postale su vrlo bliske. Piper je napustila posao menadžera u restoranu "Quake" i otvorila noćni klub- slavni "P3" (Prue-Piper-Phoebe). Phoebe je (nakon što je promijenila mnoštvo poslova) odlučila da nastavi školovanje, pa se vratila na fakultet. Prue je napustila aukcionarsku kuću "Buckland" ( gdje je radila do sredine druge sezone) i odlučila slijediti svoj san i postati fotograf, pa se zaposlila u "Magazinu 415". Djevojke su se međusobno veoma zbližile, te su se pomirile sa ocem. Uništile su gomilu demona i vještaca, putovale kroz vrijeme, a njihove moći su neprekidno rasle. Prue je obdarena sa moći astralne projekcije, Piper sa moći da razara objekte i ljude, a Phoebe sa moći levitacije. Naravno, i njihove izvorne moći su se razvile.

Suočavale su se sa mnogobrojnim ljubavnim neuspjesima. Prue je nakon smrti svoje velike ljubavi, inspektora Andya, tragala za čovjekom svog života, Piper se udala za njihovog bjelosvitca Lea, a Phoebe se našla u gorko-slatkoj vezi sa poludemonom Coleom. I baš kada se činilo da su pronašle ravnotežu u životu, dogodila se tragedija- Prue je ubijena od ruke demona Shaxa, ubice kojeg je poslao sam Izvor, da bi se konačno otarasio Halliwellovih. Činilo da je Moć Trojstva zauvijek uništena, ali tada se pojavljuje Paige (davno izgubljena polusestra Halliwellovih).

Paige je mala, davno izgubljena polusestra Halliwellovih. Nakon što ju je Victor napustio, njihova majka Patty imala je ljubavnu aferu sa svojim bjelosvitcem Samom. Paige je plod te zabranjene ljubavi. Odmah nakon rođenja Sam i Patty su je dali časnoj sestri Agnes, da bi je zaštitili ne samo od "sila mraka", već i od gnjeva Starješina. Usvojio ju je bračni par Matthews, koji joj je pružio siguran, topao dom i sretno djetinjstvo. Iako je izgubila "roditelje” u saobraćajnoj nesreći kada je imala samo šesnaest godina, uspjela se podići na noge i završiti fakultet. Kada ju je sudbina spojila sa davno izgubljenim sestrama, radila je kao socijalni radnik u "South Bay Social Services” i živjela sretno sa svojim dečkom Shaneom, ne sanjajući šta je uskoro očekuje. Paige je izlazila u "P3” oko godinu dana (jer je nakon smrti "roditelja" istraživala svoje pravo porijeklo i došla do Halliwellovih), te je sumnjala da je Patty Halliwell njena prava majka i da su Prue, Piper i Phoebe njene polusestre. Kada je Prue poginula, Paige je otišla na njen sprovod i tako se čitavo klupko počelo odmotavati... Kako (prema Melindinom proročanstvu) jedna sestra mora posjedovati moć telekineze, Paige je od Prue naslijedila istu. Međutim (radi Paigeinih bjelosvitačkih gena), "obična" telekineza je mutirala u telekinetičko teleportiranje, pa Paige ne pomjera objekat pogledom ili pokretom ruke, nego ga pozove i on se teleportira u njenoj ruci. Kako je dijelom bjelosvitac, posjeduje i moći teleportiranja, mijenjanja izgleda i sposobnost da osjeti/locira svoje štićenike. Iako je odmah prigrljena od strane Phoebe, Piper je na početku nije dočekala raširenih ruku. Nakon Prueine smrti, Piper je (prisiljena preuzeti ulogu najstarije sestre) postala mnogo više zaštitnički nastrojena i mnogo sklonija šefovanju nego ranije, te je očekivala od Paige da bude sestra i vještica poput Prue. Paige je to konstantno živciralo, pa je često dolazila u sukobe sa Piper. A Phoebe, koja se našla u ulozi srednje sestre, sada je postala "peace-maker" i redovno je smirivala duhove u Halliwell rezidenciji. Nakon nekog vremena, situacija u domu Halliwellovih se smirila, a Piper i Phoebe su preboljele prvobitni šok uzrokovan Prueinom smrću. Piper je i Paige su se zbližile i navikle jedna na drugu, a Moć Trojstva je ponovno zablistala u punoj snazi...

Likovi[uredi izvor]

Book of Shadows[uredi izvor]

Book of Shadows (Knjiga Sjena) je dnevnik čarolija, čarobnih recepata, demona, vještaca, te ostalih mitološko-magičnih bića. Započela ju je Melinda Warren, pra-pra-baka Halliwellovih. Svaka nova generacija vještica dodaje u nju nove čini, recepte za napitke, te demone, vještce i ostale sile mraka sa kojim se susreće. S vremenom je knjiga postala biće za sebe. Nekada je mogu listati satima, a nekada se odmah otvori na stranici koju trebaju. (Duh njihove bake ,također, nerijetko lista knjigu i otvara stranice koje su im potrebne.) Knjiga je na neobičan način povezana sa djevojkama, ona je izvor njihove magije. Zla bića ne mogu dotaknuti niti odnijeti knjigu.

Na njenim koricama je nacrtana Triquetra, drevni magični simbol, koji predstavlja Moć Trojstva. Na prvoj stranici knjige nalazi se čarolija za prizivanje vještičijih moći. Nakon što ju je Phoebe pročitala, njihove moći su oslobođene.

Hear now the words of the witches,
The secrets we hid in the night,
The oldest of Gods are invoked here
Great work of magic is sought.
In this night and in this hour,
I call upon the ancient power
Bring your powers to we sisters three
We want the power, give us the power.