Razgovor:Džihad

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovaj bi članak trebalo izbrisati iz nekoliko razloga. To su:

  • nema niti jednog interwikija
  • nije ni blizu wikipedijskom članku i prekratak je
  • nije ni pola do neutralnosti.

Naime, kaže se da je Džihad ("sveti rat") borba za ostvarenje svakoga dobra. Još kaže da pravda može biti samo u pravno-islamskoj državi, što bi pojašnjeno značilo da su sve druge religije u krivu i da su zločinačke i nepravedne. To vrijeđa druge religije, a propaganda nije dozvoljena.

Kao drugo, Džihad je islamistička teroristička organizacija, skupni naziv za sve borbene islamiste; bombaše-samoubojice, Alkajdu i talibane. Džihad popolumjeseči, progoni i ubija nemuslimansko življe, isto što su nekad četnici bosansko muslimansko i hrvatsko.

Džihad čini stravične zločine. Uništio je Budine statue u Bamiyanu i Svjetski trgovinski centar u New Yorku. Borba za dobro je međureligijski dijalog, a ne popolumjesečivanje, progon i ubijanje.

--83.131.141.67 13:57, 4 maj 2007 (CEST)[odgovori]

  • Dragi gospodine, neću se osvrtati na vaše razloge za brisanje tipa "prekratak je" i "nije ni pola do neutralnosti", oni govore sami za sebe.

Prokomentarisao bio jedino navod "Džihad je islamistička teroristička organizacija, skupni naziv za sve borbene islamiste; bombaše-samoubojice, Alkajdu i talibane. Džihad popolumjeseči, progoni i ubija nemuslimansko življe, isto što su nekad četnici bosansko muslimansko i hrvatsko." kao dokaz da vi pojma nemate o tome o čemu raspravljate, ali osjećate se spremnim da dajete upute kako i šta treba brisati. Pročitajte malo više ozbiljnih članaka i djela na ovu temu i prestanite parcijalisati sa zaključcima misleći da ste pokupili svu pamet svijeta time što ste pogledali nekoliko priloga sa CNN-a ili neke od balkanskih televizija. Ado 14:27, 4 maj 2007 (CEST)[odgovori]

Slažem se jedino s tim da bi trebalo članak proširiti i kvalitetnije uraditi, i zbog toga da bi poslužio kao informativno štivo za one "koji ne znaju a žele da znaju". Ado 14:29, 4 maj 2007 (CEST)[odgovori]
Džihad je skupni naziv za islamističke zločinačke organizacije koje se na lažan način bore protiv Busha i ostale nepravde. Dobro, Bush jest najveća nepravda na svijetu, ali to ne opravdava progon, ubijanje, popolumjesečivanje. Ako ja pojma nmam, objasnite mi vi, kad ste upućeni.

Neka ga bude sram, tko se s puškom u ruci poziva na islam.

Neka ode sa planeta Zemlje van, tko s puškom u ruci ćčita Kur'an.

--Jolo Buki Original 09:47, 10 august 2007 (CEST)[odgovori]

Prijatelju, jesi li ti bio u Iraku, Pakistanu, Afganistanu ovih dana? Kako možeš tako nešto reći, a vidiš i sam da nemaš pojma šta govoriš!? U islamu, džihad je zadnja opcija koja je data narodu, i to je oružije protiv ugnjetavanja. Na žalost, istina je da neki to shvataju "preradikalno", da tako kažem, i ubijajaju nedužne civile, ali ubija ih i SAD i to na hiljade, pa nikome ne odgovara.. S toga, više se informiši, onda pričaj.. Puno pozdrava --Kal-El 10:12, 10 august 2007 (CEST)[odgovori]
U konačnici je moj članak bio najkvalitetniji, čak puno kvalitetniji od Emirovog pobjedničkog. Imao je sliku, interwikije, pisana je i etimologija, sunitsko tumačenje, šiitsko tumačenje, sektaško tumačenje itd. Ovdje samo Emirovo mišljenje.

--78.3.53.127 13:31, 11 august 2007 (CEST)[odgovori]

Moj puno bolji članak (Jolo Buki Original)[uredi izvor]

Zastava džihada

Džihad označava sveti rat kod muslimana. Riječ znači "napor" koji je usmjeren protiv zlih namjera i strasti. Dolazi iz korijena idžtihad, koji je jedan od principa prava. Džihad kao sveti rat tumače sunitski vjerski pravnici za vrijeme Omejada i Abasida sa širenjem islama po Aziji i Magrebu.

Cilj svetog rata je ekspanzija islama odnosno njegova obrana (npr. od Bizanta i križara). U toj borbi smiju sudjelovati samo odrasli muškarci, dok oni koji daju život u njoj postaju mučenici i idu u raj. Džihad nije jedan od pet kanonskih stubova islama, osim kod "krivovjernih" Kardžita, kojima je islam šesti stub islama.

Pred početak džihada nevjernike je potrebno, u skladu sa Sunom, pozvati na preobraženje, a to ne važi za ljudstvo knjige (kršćani i judaisti) kojima je dozvoljeno zadržati svoju vjeru. U krajevima kao što su Afrika i Indija džihad je bio izgovor za pokolje.

Džihad tumače razne sekte i vjerska udruženja. Za šiite džihad nije moguć dok se ne vrati dvanaesti imam.


  • NAPOMENA: ovdje je tekst na hrvatskom jeziku