Razgovor:Elektromagnetno zračenje

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

==Prebačeno sa članka==

Svaka supstanca koja ima električna ili magnetna svojstva je u stanju da emituje zrake određene talasne dužine i frekvencije, pa takvo zračenje nazivamo elektromagnetnim. Električno i magnetno polje su vezani u jednu specifičnu jedinku tako da se u modernoj nauci ne odvajaju jedno od drugog, što je poznato iz činjenice da je moguće pomoću magneta inducirati stuju, a oko svakog provodnika detektovati magnetno polje. Stoga je ovo zračenje označeno kao Elektromagnetno.

U fizici postoji pojam koji jasno definiše određene specifičnosti ovog zračenja, a zove se spektar elektromagnetnog zračenja. Taj spektar klasificira zračenje po talasnoj dužini, odnosno frekvenciji EM (elektromagnetnih) talasa u grupe koje imaju slična svojstva. Tako postoje npr. Radio valovi, Incracrveni valovi, Vidljiva svjetlost, Ultraljubičasta svjetlost, Gamma zrake itd.

Svaka od ovih grupa nalazi se u jednom određenom "frekventnom prostoru", što znači da samo određenoj grupi pripadaju određene frekvencije i talasne dužine.