Razgovor:Likovna umjetnost

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hmm..nikako da se prihvati. Mir Harven 01:00, 24 Oct 2004 (CEST)

Ukoliko je nesto izlistano pod naslovom domace teme, kao ovaj clanak o likovnoj umjetnosti - to je nesto sto nije etnickog karaktera i ukljucuje i Gabrijela Jurkica. Nemam nista protiv kreiranja posebnog obrasca za bosnjacke teme, ali pod ovako imenovane domace teme spadaju i Jurkic i Samokovlija i Antun Branko Simic i Ivo Andric. Pingos 10:08, 26 Oct 2004 (CEST)

OK, vidim da je izmijenjeno kako sam naumio predložiti. No, evo što sam napisao, tek da se vidi: Ovo je dobar primjer dubioza o kojima sam govorio. Idemo redom:
  • ovo je wiki na bosanskom jeziku. Teme mogu biti bilo koje, koje nemaju veze s BH i sl.
  • no, nekako je normalno da velik broj tema bude o BH
  • no, opet-te teme o i u BH su, po defaultu-bošnjačke, a ne (ili u manjoj mjeri) hrvatske ili srpske iz Bosne i Hercegovine. Ispada da se stavljaju pod isti kišobran pojmovi "bosanski" i "bošnjački". Da radikaliziram: potpuno su "bosanski" Ante Pavelić, Andrija Artuković, vojvoda Jevđević, Radovan Karadžić,...-no, očito je da će imati drugačiji tretman na hrvatskim i srpskim wikipedijama. Ovo nije općebosanska wikipedija (vidljivo je to i po nacionalnoj strukturi suradnika, kao i njihovim stavovima), jer nema ni općebosanskog jezika, ni kulture, a ni više-manje ujednačenih političko-nacionalnih stavova o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
  • hr i sr wiki imaju neke dijelove o Hrvatima i Srbima izvan Hrvatske i Srbije, pa je nemali dio BH materijala pokriven na tim wiki. Npr., očito je srp. wiki nije i ne može biti državna, jer bi to značilo i uključivanje velikog dijela tekstova na albanskom, o albansko-kosovskim temama, i to iz albanskog kuta gledanja.
  • slično je i s bs wiki. "Domaće teme", ako smjeraju pokriti sve što je bilo na području sadašnje BH- to jednostavno ne mogu (jer je hrpa tekstova na hrvatskom i srpskom (ovo i na ćirilici), a i iz kuta koji je drugačiji od onoga koji dominira bs wiki. Najpoštenije bi bilo preimenovati domaće u "Bošnjačke teme", i onda uključiti i Bošnjake izvan BH (Sandžak u Srbiji i CG, Hrvatskoj i sl.), dok se ovako dobija nekakav gulaš u kojem se ne zna tko pije, tko plaća. Zato sam i stavio "Bošnjačka književnost"- ako hoćete "bosanskohercegovački" gulaš, eto vam, no to je tek relikt prošlosti, što je vidljivo i iz nastavnih programa na fakultetima i sl. Ako se radi o slikarstvu- isto. Sve je ovo, zapravo, vrlo jasno. Bs wiki je bošnjačka verzija wiki koja još pokušava biti bosanskohercegovačka-iako za to nema "fermana" od Srba i Hrvata iz i u Bosni i Hercegovini. Treba biti pošten i to istjerati na čistac. Ako je to neki problem- slobodno se obratite na hr i sr wiki, pa propitajte na njihovim portalima. Moguće je i drugo rješenje: domaće i bošnjačke teme odvojeno. No, miješati jedno i drugo je naprosto besmisleno. Mir Harven 12:25, 26 Oct 2004 (CEST)