Razgovor:Ljiljan (simbol)

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zanimljivo je kako se tvrdi u clanku da je grb autohton ali zna se dobro da je takav simbol imala dinastija Anzujaca,inace u srednjem veku je bilo normalno da se usvajaju obelezja drugih dinastija prilikom vencanja i spajanja nekih dinastickih kuca ili iz nekih politickih razloga,npr. kao u Srbiji kad je i Srbija pocela da koristi ljiljane kao simbol na grbu posle vencanja Urosa l i Jelene Anzujske.Inace zanimljivo je sledece da se ono sto je u proslosti pojavljuje i u buducnosti tako je grb tadasnje Bosne usvojen od Anzujaca,pa i danasnji grb Bosne je ocito kopija simbola Evropske Unije znaci opet strani uticaj ,isto tako i u politici u srednjem veku uticaj Madjarskog kralja i dinastije Anzuja i danas Bosnom vladju tzv. Evropski komesari.Zanimljivo je da ovu tezu potvrdjuje i danasnji grb Madjarske,gde se u donjem desnom uglu ispod patrijaršijskog krsta nalazi kruna Madjarskih kraljeva koja je identicna kruni Kotromanica na grbu. Inace ljiljan je Hriscanski simbol pa je bilo zanimljivo videti za vreme rata u Bosni kako islamski vernici nose simbol ljiljana,simbolizuje jedinstvo vladara i crkve,u katolickoj crkvi asocijacija na devicu Mariju.

(89.216.224.230 11:37, 23 juni 2007 (CEST))[odgovori]

To samo govori da su "islamski vernici" ponosni na Djevicu Mariju ili Merjemu, majku Božijeg poslanika Isusa ili Isa a.s. ali također ponosni i na ljiljan odnosno Lilium_bosniacum, simbol Bosne od njenog postanka do današnjih dana, što je prisutno kako na novcu, tako i na mnogim predmetima, a da ne govorimo o stećcima od kako je Bosne ponosne. Također, mislim da ste pogriješili adresu za vaše bojazni ili frustracije o tome šta Bošnjaci smatraju svojim simbolom, jer u svakom slučaju to se Vas ne tiče, a vrlo je nekulturno. Emir Kotromanić 17:30, 23 juni 2007 (CEST)[odgovori]

Kakva bojazan ili frustracija,niti sam hteo da budem nekulturan,pa i sama Srbija,Rusija,Albanija su uzele dvoglavog orla kao simbol od Vizantije i tu nema sta da se krije,tako se radilo u srednjem veku i kao sto i ove zemlje nemaju svoj autohton grb tako i 90 posto danasnjih drzava u Evropi ima preuzete simbole cak iz antickih vremena i to je tako zeleli mi to ili ne.

(89.216.224.230 10:33, 24 juni 2007 (CEST))[odgovori]