Razgovor:London

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

1.Londonskom podzemnom željeznicom najbrže ćete stići od točke A do točke B.London je najbolje početi upoznavati na njegovim buvljacima:Portobello Road je broj jedan.Uz bogatu ponudu antikviteta i jedinstvene vintage odjeće,tu su i butici mladih dizajnera.Patricia Field,kostimografkinja Seksa i grada,često je kružila upravo tim buvljakom tražeći inspiraciju i unikatne kreacije.Obavezno posjetite i Camden Town Market u sjevernom dijelu Londona,gdje se tiskaju dućani s trendovskom odjećom,pubovi,egzotičan fast food,antikni namještaj...

2.Kad ste već na Camdenu,produžite do Primrose Hilla.U ugodnim kafićima možete naletjeti na poznate stanovnike tog kvarta-u njemu žive Jude Law i Sienna Miller-ali i na zanimljive knjižare i antikvarijate.

3.Plesali biste do jutra?Fabric je jeadn od najvećih londonskih klubova,gdje na dva floora poznati DJ-i puštaju house i techno.Ulaznice možete kupiti na www.fabriclondon.com

4.Laganim korakom zakoračite u tamnu povijest Londona.Preko Tower Hilla zaputite se tragovima serijskog ubojice Jacka The Rippera.Na www.walks.com saznat ćete raspored tura koje vas odvode ravno u viktorijansko doba.Šetnja završava u pubu The Ten Bells u kojem su zadnje piće popile mnoge Jackove žrtve.

5.London Eye milenijska je atrakcija.U četrdesetak minuta popet ćete se na visinu od gotovo 140 metara,s koje se pruža spektakularan pogled na London.Karte možete naručiti na ba-londoneye.com

6.Mali klub,odlična muzika,dobra atmosfera,lagana klopa,široki plesni podij-ako ovako zamišljate idealni večernji provod,obavezno posjetite Kabaret Prophecy otvoren prije nešto više od dvije godine u Sohou.Tu možete naletjeti na ekipu poput Madonne,Kate Moss,Leonarda DiCaprija i Scarlett Johansson.U klub se ulazi samo ako ste na popisu gostiju,no ni to nije nemoguća misija.Rezervirajte svoj stol na www.kabaretsprophecy.com

7.Nema boljeg mjesta za šoping od Londona.Desetak funti ne zvuči puno ali imajte na umu da je jedna funta oko jedanaest kuna.U Oxford Streetu na svakom centimetru možete potroštit cijelu plaću,zato se držite engleske poslovice:pazite ne penije,a funta će sama na sebe.

8.Podmitite taksista(30 funti će biti dovoljno) da isključi taksimetar i u kasnim večernjim satima provoza vas do Tower Bridgea,Big Bena,Westminsterske palače do svjetala Piccadilly Circusa.

9.Doživljaj Londona nije potpun bez ceremonije čaja u pet.Preporuka:šminkerski hoteli poput Claridge'sa,The Ritz Hotela i The Dorchestera.Uz šalicu čaja poslužit će vam sendvič s mladim sirom i krastavcima u mliječnom pecivu.

10.Ni jedna prava šopingoholičarka ne može reći da je bila u Londonu ako nije posjetila Harrods.Legendarna robna kuća s više od 330 odjela smještena je u poznatom Knightsbridgeu.Na sedam katova možete kupiti sve što vam srce poželi-od vjenčanica do dizajnerske opreme za kućne ljubimce.Ne propustite odjel s hranom-Food Hall:otkrit ćete stotine vrsta sireva,bezbrojne čokoladne slastice,a ako želite autentičan suvenir-kupite limenu kutiju s finim čajnim kolačićima.

11.Na kraju Oxford Streeta dočekat će vas Hyde Park-zelena pluća Londona.Uz Serpentinsko jezero možete unajmiti ležaljku,od uličnog prodavača kupiti sladoled,zavaliti se,opustiti od gradske vreve i srediti dojmove.

12.Svakako pogledajte i neku kazališnu predstavu(karte rezervirajte na www.nationaltheathre.org.uk)ili open-air radionicu Shakespeare's Globe Theatrea.Detalje doznajte na www.shakespearesglobe.org

13.Za ljetnih mjeseci posjetitelji Londona mogu uživati i u festivalima uz piknik na travi.Na obroncima Hampstead Heatha uz jezero podno dvorca Kenwood House iz 18. stoljeća u srpnju i kolovozu održavaju se jazz-koncerti,opere,ali i mjuzikli.

14.Želite li osjetiti još malo strašnog Londona i začuti škripu srednjovjekovnih sprava za mučenje,obavezno posjetite sobu strave u Muzeju voštanih figura Madame Tussaude.Pojedine scene vjerno vas vraćaju u jezivu prošlost Londona.

15.London ne napuštajte dok ne probate tzv. težačku hranu u pubovima.Na meniju ćete naći grah,slaninu,jorkširski puding,ali i ribu s pomfritom.Nemojte se iznenaditi kad vam uz janjeća rebra posluže slatki žele od metvice ili kad vidite kako Britanci pohanu ribu začinjavaju octom umjesto limunom-tamo to ima smisla.


by:Blanka

...ale Svetoga Paula[uredi izvor]

Trebalo bi Pavle/Pavao, ne znam koji je oblik koristen u bs. prevodu Svetog pisma. Nenaad

Pavao --CER@ 15:03, 9 maj 2008 (CEST)[odgovori]