Razgovor:Socijalistička Republika Makedonija

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nakon moje izmjene već je slijedeću izmjenu uradio CER@. On nije uklonio moju izmjenu, čiji je bit bio dodati tačan grb SRM, kakav je bio u korištenju u to vrijeme. Ja sam dodao Datoteka:Coat of arms of Macedonia.svg.

Onda je došao MacedonianBoy i zahtijevao da to mora da bude Datoteka:Coat of arms of the Republic of Macedonia 1991-2009.svg, kojem i samo ime datoteke govori da se počeo koristiti 1991.

Bilo je svakakvih grbova SRM, i onih s crvenim plodovima maka Datoteka:State Coat of arms of Macedonia.svg, ali ovaj kojeg sam umetnuo ja ima potporu stručnjaka iz Makedonskog heraldičkog društva, te se nalazi pohranjen u WIPO (Svjetska organizacija intelektualnog vlasništva), gdje ga je poslala sama tadašnja makedonska vlada (formalnog naziva Izvršno vijeće Sobranja Socijalističke republike Makedonije).

Također taj grb kojeg sam dodao je objavljen i u zvaničnoj publikaciji saveznog Ureda za patente. (Grbovi, zastave, odlikovanja i drugi zvanični znaci Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – Armoiries, drapeaux, distinctions honorifiques et autres signes officiels de la République Socialiste Federative de Yougoslavie, Uprava za patente – Office des brevets, Beograd, 1966.)

MacedonianBoy i ja smo imali već rasprave o ovoj temi i zaključak je bio, da ako Sobranje donese zakon da se od 2009. zvanično koriste plodovi maka smeđe boje, što je inače neheraldički, i što i dan danas ne podržava Makedonsko heraldičko združenje (btw. gledao sam na TV baš u vrijeme donošenja novog/starog grba RM [bez petokrake] predsjednika tog makedonski: združenie koji je jasno prikazao svoje prijedloge, ali i kompromisni prijedlog koji ostavlja socrealističku heraldiku bez petokrake i taj je prijedlog imao žute plodove maka.), uglavnom dogovor je bio da ću ja "prihvatiti" budućnost, a da će "MacedonianBoy" prihvatiti prošlost.

Nažalost on i dalje inzistira da datoteka koja se odnosi na 1991-2009. bude stavljena u članak o SRM, i to ni manje ni više nego kao glavna i jedina datoteka.

Bugoslav 18:48, 9 april 2010 (CEST)[odgovori]

ISBN i druge teme[uredi izvor]

Dragi kolega WizardOfOz,

Međunarodni standardni knjižni broj dodjeljuju nacionalne i univerzitetne biblioteke koje u saradnji sa nacionalnim uredom u pojedinoj zemlji određuju kôd, računaju kontrolnu znamenku i onda izdavač dobija ISBN koji stavlja na publikaciju. Međunarodni ured za ISBN (sa sjedištem u Berlinu) samo koordiniše rad nacionalnih ureda za ISBN.

Također, http://www.isbn-buchsuche.de/ je napravljena iz Amazonovog kataloga, a Amazon je samo trgovina, ništa više.

In Zusammenarbeit mit Amazon (Web Services), über die wir den Datenbestand beziehen.

Nije u redu zahtijevati da se ISBN 961-237-057-5 može pronaći ama baš svagdje, jer je riječ o znanstvenom zborniku Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Lijepo sam dao link na books.google gdje se da pročitati navedene citate, a dao sam i link na COBISS.SI gdje se jasno vidi kataložni listić u Narodnoj in univerzitetnoj knjižnici v Ljubljani (a u tom kataložnom listiću su lijepo napisani i ISBN i ISSN)

Zadovoljan sam s člankom kako izgleda nakon što si ga ti "zaključao" i neću ga mijenjati ako MacedonianBoy prestane brisati izvore i umanjivati značaj člana 1. Ustava SRM. Naime MacedonianBoy govori kako su Albanci i Turci veće manjine, i slične izjave, a riječ je o zvaničnim narodnostima kojima je Makedonija jednako država koliko i Makedoncima.

Oprosti mi, ali ja ne znam kraće objasniti od onog što sam do sad napisao.

MacedonianBoy briše sve gdje se spominju albanski i turski jezik, jer po njemu nije službeni jezik ako se ne koristi u Sobranju. To nije tačno. Pogledaj primjer Slovenije, jezici su službeni u onom dijelu u kome živi određeni narod (naravno u nekoj većini, ali to ne mora da bude apsolutna većina, a ni 20%, tačan podatak ne znam, ali znam da je za RH to 8%, a u EU još i manje)

Evo primjer gdje MacedonianBoy jednostavno obriše umjesto da preformuliše rečenicu ako već njome nije zadovoljan.

Ne znam koje tačno izvore tražiš, ali ovi koje sad imamo su čisto zadovoljavajući, barem za ovu razinu "stub"-a.

Bugoslav 23:41, 9 april 2010 (CEST)[odgovori]