Razgovor sa korisnikom:C3r4

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Arhive Ovu stranicu za razgovor automatski arhivira EdinBot (više informacija ovdje). Spisak arhiva se nalazi ovdje.

Zahavala na sugestije i komentar na reviziju[uredi | uredi izvor]

Zahvaljujem na pomoci sa mojim prvim prilogom. Sve kritike i savjeti su dobro dosli.


Evo dodatnih informacija na Vase zabiljeske.


Kompletan dio gdje se citira Sadik Sadikovic je preuzet iz knjige Ljekovito bilje i jetra doktora Enesa Hasanagica koje je vec naveden kao izvor.

Poznati Ljubušak i travar Sadik Sadiković kaže: Kada maternica spadne ili kada je žena slaba, pa ne može da zatrudni, uzimlju se banje sa odvarom od macine trave (melisa se zove i macina trava) i pije dnevno, dulje vremena, po 3-4 šolje od macine trave, na jednake dijelove sa metvicom pomiješane u vinu ili vodi sa medom kuhane.


Dr Hasanagic je preuzeo citat iz knjige Sadika Sadikovica "Narodno zdravlje" cije je prvo izdanje objavila Sarajevska Svjetlost kasnih sedamdesetih, 1978 do 1980. Ne mogu se sad tacno sjetiti godine posto vise ne posjedujem prvo izdanje.


"Kada maternica spadne ili kada je žena slaba, pa ne može da zatrudni, uzimlju se banje sa odvarom od macine trave (melisa se zove i macina trava) i pije dnevno, dulje vremena, po 3-4 šolje od macine trave, na jednake dijelove sa metvicom pomiješane u vinu ili vodi sa medom kuhane."

Nisam siguran koga treba staviti kao izvor. Dio koji sam ubacio nekako ispade kao, citat citata.

Sortiranje i kategorizacija[uredi | uredi izvor]

https://bs.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Alternativna_medicina. Moze li se ovdje ubaciti i Ljekovito bilje ili Travarstvo kao kategorija? Akupuntura, Brojs, Homeopatija, itd imaju svoje mjesto u alternativnoj medicini ali u Bosni i Hercegovini je izvorno i prije svega zastupljeno nase prirodno lijecenje biljem.

--BigV (razgovor) 15:23, 30 decembar 2014 (CET)

Evo, po malo počinjem da kapiram formatiranje i sistem wikipedije. Kreirao sam kategoriju Ljekovito Bilje koja je u kategoriji Alternativna medicina. Tako da cu tu dodavati pojedinacne biljke a ne pod Alternativnom medicinom. Mislim da je ovako preglednije nego da stavljam i svaku pojedinacnu biljku u Alternativnu medicinu.

Dobro je znati za ove sablone. Vidim da ih ima dosta ali jos nisam vican koristenju.

Stranicu za pirevinu sam postavio zato sto je pominjem u dijelu teksta o Hajduckoj travi, koju sam upravo dopunio.

Kako mogu da ubacim ilustraciju poput ove u prilog o pirevini? Imam ilustraciju pirevine kao i stotinjak drugih ilustracija ljekovitih biljki u visokoj rezoluciji, a koje su "Public Domain" i mogu se koristiti bez krsenja autorskih prava. Nasao sam instrukcije i "upload wizard" ali na engleskoj wikipediji na kojoj moje korisnicko ime ne radi.

Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
{{{naziv}}}
Melissa officinalis - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-094.jpg
Sistematika

Postovanje. Izvinjavam se, opet ja sa pitanjima. Pocinjem po malo bolje da se snalazim sa formatiranjem stranica, ali jos uvijek zapne ponegdje.

Koje nase rijeci su koristene za prevod slijedecih termina u taksoviru?
| familia = 
| genus = 
| species =
Probao sam sa familija, vrsta, rod srodstvo, porodica.

--BigV (razgovor) 01:32, 6 januar 2015 (CET)

Ja polako dopunjavam ljekovite biljke. Vidim da nema prigovora pa predpostavljam da je u uglavnom uredu. Ima li nesto na sta bih trebao posvetiti vise paznje ili mozda promjeniti? Imam dosta iskustva u pretrazivanju interneta na engleskom, a imam pristup i arhivama Toronto i Guelph Univerziteta, ali za neke biljke jednostavno ne mogu naci izvore hemijskog sastava pa uzmem informacije iz sertifikata za etericna ulja.

--BigV (razgovor) 18:33, 7 januar 2015 (CET)

Zahvaljujem na pohvalama i rijecima podrske. Sto se stamparskih gresaka tice, malo brzopletost, a malo prebacivanje sa engleske na bosansku tastauru. Dosta pisem na engleskom, i u zadnjih 20 godina, dok nisam poceo pisati na wikipediji, nisam koristio nasa slova sa interpunkcijama. Ubise me slova Z i Y i QUERTY raspored karaktera:). Engleskim se dobro sluzim. Kad govorim engleski onda i razmisljam na engleskom. Supruga tvrdi da pravilnije pisem engleski nego nas, ali ona je lektor pa joj svaka sitnica smeta, kao na primjer sitne razlike izmedju Č i Ć :). (Kaze: "Koristi uvijek samo jedno, tako ces pogoditi pravilno u bar 50% slucajeva." :). Salu na stranu, za sada mi je vrlo intersantno i trenutno imam malo vise vremena pa cu dopunjavati kad mogu. Napravio sam i par dopuna na SH i HR wikipediji ali ni blizu koliko na ovoj nasoj Bosanskoj. Ako nekom treba pomoc sa kracim engleskim prevodima moze mi se javiti.--BigV (razgovor) 19:21, 7 januar 2015 (CET)

Dodatak: Nemam problema sa imenima hemijskih spojeva, vec sa izvorima. Za par biljki nisam mogu da ih nadjem. Jednostavno nema izvora ili ja ne mogu da ih nadjem. U par slucajeva uzeo sam hemijski sastav sa sertifikata etericnih ulja, ali sertifikate imam na papiru ili pdf fajlu, nisam siguran kako mogu njih da navedem kao izvor posto su u mojoj ladici ili na kompjuteru.

Requests[uredi | uredi izvor]

Thank you so much for your help! WhisperToMe (razgovor) 20:00, 4 januar 2015 (CET)

Kategorizacija preusmjerenih stranica[uredi | uredi izvor]

Poštovanje. Pitanje. Vidim da dodavanje kategorija u preusmjerene stranice nije odobreno. Kleka Kleka je podjednako korišteno ime za ovu biljku kao i ime smreka. Da li je moguće dodati Kleku za posjetioce wikipedije koje ne koriste polje za pretragu već traže ovu biljku u indeksu ovih stranica: https://bs.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Ljekovito_bilje i https://bs.wikipedia.org/wiki/Ljekovito_bilje ? --BigV (razgovor) 15:30, 8 januar 2015 (CET)

Big selam[uredi | uredi izvor]

Sta ti znaci ovo r2d2? Munjanes (razgovor) 20:51, 8 januar 2015 (CET)

R2-D2 :) -Golden Bosnian Lily (r) 21:11, 8 januar 2015 (CET)
Ako imaš bolje riječi za to, lakše je popraviti. Nije mašinski prevođeno. --Munjanes (razgovor) 10:38, 12 januar 2015 (CET)

Čimpanza / Šimpanzo[uredi | uredi izvor]

Ko predlaže izmjenu − neka je (uz moj blagoslov) napravi!

Vaš,

Rh+ (razgovor) 23:55, 10 januar 2015 (CET)

Novo ime[uredi | uredi izvor]

Predlažem novo ime za GBL-a: (M)nogobot. :-))) -- KWiki (razgovor) 15:10, 15 januar 2015 (CET)

Žao mi je, ne može. Može samo Fußbot ;) --C3r4r2d2 15:15, 15 januar 2015 (CET)
Ma bot je za mene mala maca :) --Golden Bosnian Lily (r) 15:17, 15 januar 2015 (CET)

Pitanjce[uredi | uredi izvor]

Možeš li, molim te, objasniti Novinaru povezivanje na Wikipodacima? Čini mi se da nije povezao tamo ništa što je uradio dosad. -- KWiki (razgovor) 01:28, 17 januar 2015 (CET)

Ovog Bosnaela treba blokirati. Vidi sta radi

Ahemenidsko carstvo[uredi | uredi izvor]

Možeš li mi reći kakvu sam grešku napravio kod članka Ahemenidsko carstvo pa je izmjena vraćena. I ko je ovaj što se krije iza ip adrese 66.249.81.193 i što vraća svaku moju izmjenu --Bosnael

Latinska imena biljki.[uredi | uredi izvor]

Poštovanje.

Dobio sam poruku od korisnika KWiki da napravim preusmjerenje latinskih imena za biljke koje obrađujem. To nije problem, ali vidim na ovoj stranici da se pominje dodavanje i na Wikipodaci. (Možeš li, molim te, objasniti Novinaru povezivanje na Wikipodacima? Čini mi se da nije povezao tamo ništa što je uradio dosad.) Ako mi možete samo poslati primjer i link pa ću i to.

Pozdrav --BigV (razgovor) 14:45, 18 januar 2015 (CET)

Tabela hranljivih vrijednosti[uredi | uredi izvor]

Ma probao sam ja i varijantu da kopiram sa borovnice. Prvo sam poredio sva polja da vidim ima li razlike u kodu. Pa sam onda potpuno kopirao tabelu iz borovnice, samo da vidim hoće li biti razlike. Problem nije bio u izgledu tabele već u poziciji na stranici. Golden Bosnian Lily je to riješio elegantno tako što je slike pomakao u galeriju na dno stranice.--BigV (razgovor) 13:18, 22 januar 2015 (CET)

Kopriva i nova kategorija[uredi | uredi izvor]

Može li se ovaj muzički album Kopriva prebaciti pod neko drugo ime (Kopriva album ili Kopriva Al Dino), a da umjesto toga postavim prilog o Koprivi, ili da idem pod Žara, a da damo link sa Koprive?

Ima li smisla da dodam i ketegoriju [Samoniklo jestivo bilje] i da tu uvrstimo, koprivu, maslačak, neven, borovnice, sremuš, itd... Imam dosta znanja i literature i iz ove oblasti. --BigV (razgovor) 15:41, 22 januar 2015 (CET)

Kreirao sam kategoriju "Samoniklo jestivo bilje: i dodao je u kategoriju "Ljekovito bilje". Za kategoriju "Povrće" nisam siguran pošto ima dosta samoniklog voća (jagode, maline, borovnice...), ili da dodam i voće i povrće. Kako budem dopunjavao dio o jestivosti pojedinih biljki tako ću i dopunjavati kategoriju.
Vidim i da je Kopriva oslobođena. Pozdrav --BigV (razgovor) 00:44, 23 januar 2015 (CET)

VisualEditor[uredi | uredi izvor]

It is active by default. You will find the Uredi tab on each article unless you checked the "Privremeno isključi vizualni uređivač dok je u beti" here. (Also check that JavaScript is still on in your browser.) Best, --Elitre (WMF) (razgovor) 19:03, 23 januar 2015 (CET)

suvo = suho i kuvanje = kuhanje[uredi | uredi izvor]

Pozdrav, Kuhanje i suho ću zapamtiti, ali ja ne živim u BiH od 1990, a dok sam živio tamo, i jedno i drugo je bilo pravilno. Ako se bude nailazilo na slične greške u mojim prilozima ne smeta mi da neko to ispravi. Ne umanjujem značaj Bosansko Hercegovačkog pravopisa, ali nemam vremena da provjeravam pravilnost riječi za koje ne znam zašto su neispravne i koje sam koristio skoro 50 godina. A, i dok sam živio tamo gramatika mi je bila bolna tačka :) --BigV (razgovor) 17:44, 24 januar 2015 (CET)

Malo došao kod drugova nekih gdje ima neta, inače: nema me - nažalost... A znaš i da nije lahko tek tako nastaviti sa wiki, treba period adaptacije. --Munjanes (razgovor) 22:55, 24 januar 2015 (CET)
Neko nam je poremetio brojač izmjena ili sam ja skroz otišao? --Munjanes (razgovor) 00:12, 25 januar 2015 (CET)

Živinice Grad[uredi | uredi izvor]

Vidim da ste izbrisali članak: https://bs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivinice_Grad.

Možete li objasniti zašto ste je obrisali iako sam dostavio podatke koji dokazuju postojanje tog mjesta?

Hvala unaprijed.

Sewerload (razgovor) 23:27, 24 januar 2015 (CET)sewerload

Postoje Živinice https://bs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivinice kao što u tekstu piše, to je naziv općine. Glavno naseljeno mjesto općine Živinice je Živinice Grad. To možete vidjeti ovdje http://www.fzs.ba/Reg/Sifarnik_op_nas_mj.pdf. Postoji čak i članak na Wikipediji koji upućuje na Živinice Grad. Živinice su bile naziv za to naseljeno mjesto sve do 1985. kada je preimenovano u Živinice Grad. Molim da ponovno pregledate Vašu odluku. Hvala Sewerload (razgovor) 23:37, 24 januar 2015 (CET)sewerload