Recep Tayyip Erdoğan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Recep Tayyip Erdoğan
12. predsjednik Turske
Vrijeme na vlasti
28. august 2014
PrethodnikAbdullah Gül
Premijer Turske
Vrijeme na vlasti
14. mart 200328. august 2014.
PrethodnikAbdullah Gül
NasljednikAhmet Davutoğlu
Gradonačelnik Istanbula
Vrijeme na vlasti
27. mart 19946. novembar 1998.
PrethodnikNurettin Sözen
NasljednikAli Müfit Gürtuna
Rođenje
Recep Tayyip Erdoğan

(1954-02-26) 26. februar 1954 (70 godina)
Istanbul, Turska
NacionalnostTurčin
Politička strankaAKP
Porodica
SuprugaEmine Gülbaran
Djeca4
ObrazovanjeMenadžment, Univerzitet u Marmari
VjeraIslam
Potpis

Recep Tayyip Erdoğan (fon. Redžep Tajip Erdoan) (Istanbul, Turska, 26. februar 1954), turski je političar, predsjednik stranke AKP, bivši premijer i trenutni predsjednik Turske.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Erdoğan je rođen u Istanbulu 26. februara 1954. godine. Diplomirao na Fakultetu za menadžment Univerziteta u Marmari.

Dobio je četverogodišnji mandat gradonačelnika Istanbula 1994, kao kandidat Stranke blagostanja Necmettina Erbakana. Erdoğanu je kao gradonačelniku javnost pripisivala zasluge za unapređivanje javnih službi, kao i da je učinio grad zelenijim i čistijim. Ustavni sud je zabranio Stranku blagostanja 1998. i Erdoğan je pristupio Stranci vrline, formirane od ostataka njegove prethodno zabranjene stranke. Godinu dana kasnije osuđen je za poticanje vjerske mržnje i izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od 10 mjeseci, od čega je odslužio 4 mjeseca 1999.

Partija vrline je 2001. također zabranjena zbog nepoštivanja sekularnih zakona, a Erdoğan je osnovao AKP u augustu iste godine i odveo je u pobjedu na izborima održanim u novembru 2002.

Iako je bio najpopularniji političar u Turskoj u vrijeme izbora, po ustavu mu je zabranjeno učešće u izborima za javnu funkciju, te stoga nije mogao dobiti mjesto u parlamentu koje mu je bilo potrebno da bi postao premijer. S obzirom na to da je osvojila gotovo 35% glasova, AKP je bila u mogućnosti samostalno formirati vladu, kao i imati komotnu parlamentarnu većinu. Ubrzo po formiranju novog parlamenta zastupnici AKP-a izmijenili su ustav, otvorivši put Erdoğanu da postane premijer.

Reagirajući na zabrinutosti u samoj Turskoj i izvan nje da dolazak na vlast stranke s islamskom prošlošću može predstavljati prijetnju sekularnom uređenju, Erdoğan i drugi lideri stranke isticali su da AKP nema tajni vjerski program i usvojili prozapadni konzervativni program. Erdoğan je ukazao da je glavni prioritet Turske ulazak u EU, obećavši reforme koje će Tursku učiniti demokratičnijom i pluralnijom i koje će joj omogućiti ostvarivanje kriterija za ulazak u Uniju. Također je obećao posvećenost striktnom programu, koji podržava MMF, za rješavanje krize u ekonomiji, koja je pogodila Tursku 2001.

Dva dana nakon što je Erdoğan osvojio zastupničko mjesto, dotadašnji premijer Abdullah Gül (potpredsjednik iste stranke) podnio je ostavku kako bi oslobodio mjesto za lidera AKP, koji je već smatran liderom zemlje. Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer odobrio je novi kabinet koji je predložio Erdoğan i postavio ga za premijera. Postao je predsjednik turske vlade 14. marta 2003, 5 dana nakon pobjede na ponovljenim izborima u pokrajini Siirt.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Erdoğan je oženjen i ima četvero djece.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]