Red Hat Enterprise Linux

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Red Hat Enterprise Linux
Red Hat logo
RHEL.png
Red Hat Enterprise Linux 4 GNOME desktop
Izdavač / razvijatelj Red Hat
Grupa OSa Linux
Izvorni model Open source
Zadnja stabilna verzija 5 alias Tikanga datum izdavanja stabilne verzije = 14. mart 2007.
Tip kernela Modularni
Licenca GPL
Web stranica: http://www.redhat.com/rhel/

Red Hat Linux je Linux distribucija koju je jako lagano instalirati. Preporučuje se korisnicima koji se žele upoznati sa Linuxom na što jednostavniji način. Kao i SUSE i ova distribucija ima nešto po čemu je prepoznajemo, a to je aplikacija Linuxconf, pomoću kojeg se može konfigurisati čitav sistem. Red Hat Linux je dugo vremena bila jedna od najprodavanijih distribucija u svijetu. Iz RedHat-a je nastala distribucija Fedora. Red Hat je nastao 1994. godine, i tada je bio prva distribucija koja je koristila RPM pakete. Red Hat Linux 9, finalna verzija, završila je s izdavanjem 30. aprila 2004, a Fedora Core, koji je proizašao iz Red Hata, nastavlja sa razvojom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: