Regulus Black

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regulus Arcturus Black
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv
Vjernostporodica Black, Voldemort
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Red feniksa



Regulus Arcturus BlackR.A.B. (1961. – 1979.) je bio sin Walburge i Oriona Blacka, brat Siriusa Blacka III., bratić Bellatrix Lestrange, Andromede Tonks i Narcisse Malfoy, smrtonoša.

Život[uredi | uredi izvor]

Regulus je nazvan po svojim precima. Sirius je u Hogwartsu bio Gryffindor, te je pobjegao od kuće kad mu je bilo 16 godina. Regulus je bio Slytherin, te tragač u metlobojskom timu. Divio se Voldemortu te je lijepio njegove slike po svojoj sobi. Regulusovi su roditelji bili jako ponosni na svojeg sina. Uskoro je postao smrtonoša te mu je Voldemort dao Tamni znamen. Ali Regulus se pokajao zbog svojih djela te je odlučio prestati biti smrtonoša.

Regulus je jako volio vilenjaka Kreachera. Jednog dana mu je rekao da ga treba Voldemort. Voldemort je poveo Kreachera u špilju gdje je skriven horkruks i Kreacher je tamo ispio zeleni napitak. Nakon toga je Voldemort stavio novi napitak u zdjelu, te otišao. Kreacher je bio žedan te je otpio malo vode iz jezera, ali su ga napali inferiusi. Brzo se dezaparatirao i vratio Regulusu. Regulus se zabrinuo i rekao Kreacheru da više ne izlazi iz kuće. Jedne noći je Regulus posjetio Kreachera i zamolio ga da ga odvede u špilju. Zajedno su pošli, a kad su stigli, Regulus je popio napitak, a Kreacher je stavio lažni medaljon u zdjelu. Regulus je otišao popiti vode, ali su ga inferiusi ubili. Kreacher se vratio kući, gdje je Walburga poludjela od tuge, ali joj Kreacher nije rekao što se dogodilo.

Regulusova poruka na medaljonu: "Gospodaru tame, znam da me, kad vi ovo budete čitali, odavno više neće biti, ali želim vam reći da ja znam vašu tajnu. Pravi horkruks je kod mene i namjeravam ga uništiti čim mi se pruži prilika. Iščekujem smrt u nadi da ćete, kad se susretnete sa sebi ravnim, opet biti običan smrtnik. R.A.B."

Tokom bitke za Hogwarts, Kreacher je vodio vilenjake u Regulusovo ime.

Regulus je bio sličan Siriusu; zgodan i tamnokos, ali je bio niži.

U filmu Harry Potter i Red feniksa Regulus je na porodičnom stablu prikazan kao lobanja.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Na latinskom Regulus znači "mali kralj". To je ime i jedne zvijezde u Lavu. Regulus je prezime rimskog generala Marcusa Atiliusa Regulusa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]