RizoRaub

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

RizoRaub je PC igra programirana u delphi-u. Raub potiče iz Austrije i prije Prvog svjetskog rata se preko austro-ugarskih vojnika jako brzo proširio na čitavo područje Bosne i Hercegovine. Danas je veoma popularan u istočnom, sjevernom i centralnom dijelu Republike BiH. Verzija RizoRaub 2.1 je dostupna na bosanskom i njemačkom jeziku.

Pravila[uredi | uredi izvor]

Pravila su jednostavna i laka. Igra se sa dva do četiri igrača. Na početku partije se odlučuje ko prvi dijeli karte. Onaj ko počinje dijeliti, dijeli prvo svakome po dvije karte i jednu okreće u sredinu. Ta okrenuta karta određuje automatski glavni adut jednog dijeljenja. Obično se pri okretanju keca ili kralja zove 'RAUB' i to znači da je onaj, koji je rekao 'Raub', igru primio na sebe. Tada primalac 'MORA' uzeti najmanje dva boda, u protivnom slučaju dobija kaznene bodove. Ako je prvom rukom okrenuta srednja karta sedmica, svi igrači 'MORAJU' da prate a igru prima onaj koji je sedmicu okrenuo tj. koji dijeli. Sedmica kao 'MUSS' ne važi, ako je okrenuta u ostalim rukama tj. ako niko ne primi igru iz prve ruke. Ako nije 'RAUB', tada se sljedeći igrač do djelioca pita, da li će primiti igru, ako ne onda sljedeći, sve dok se krug ne zatvori kod onoga koji je počeo dijeliti. Ako niko ne primi igru, djelilac okreće još jednu kartu i isti se postupak još jednom ponavlja (ukupno je dozvoljeno okretati na takav način tri karte). Ako i drugi put niko nije primio, djelilac tada ima pravo da bira, da li će okrenuti još jednu kartu ili će dati 'REFU'. Refa znači, da dijeli sljedeći igrač i u toj partiji se osvojeni pozitivni i kazneni bodovi broje duplo. Ako bi se u jednoj 'REFA' partiji desilo da se okrene kao srednja karta sedmica (što znaci 'MUSS' partija), tada se refa prenosi u sljedeću a aktuelna partija se nastavlja sa mussom. Kad neko primi igru, ostali igrači mogu birati da li će pratiti ili se odbaciti. Ko se odluči pratiti mora uzeti najmanje jedan bod, ko ne prati ostaje u toj rundi na isto bodova. Igrači koji idu dalje imaju pravo svoje loše karte zamijeniti drugim. Pobjednik je onaj igrač, koji prvi stigne ili pređe nulu a počinje se igrati sa 21 bodom. Kazneni poeni su pozitivni a regularno ostvareni bodovi su minus poeni. Postoje tri vrste igre: normalna, refa i muss...

1) NORMALNA IGRA

a) ko primi mora uzeti najmanje 2 boda

    -   ako ne uzme ni jedan dobija +4 kaznena boda
    -   ako uzme samo jedan dobija +3 kaznena boda

b) ko prati mora uzeti najmanje 1 poen

    -   ako ne uzme ni jedan dobija +2 kaznena boda

c) za sve ostale slučajeve dobija se onoliko minus bodova, koliko je uzeto tokom igre

2) REFA (sve je duplo)

a) ko primi mora uzeti najmanje 2 boda

    -   ako ne uzme ni jedan dobija +8 kaznenih bodova
    -   ako uzme samo jedan dobija +6 kaznena boda

b) ko prati mora uzeti najmanje 1 poen

    -   ako ne uzme ni jedan dobija +4 kaznena boda

c) za sve ostale slučajeve dobija se onoliko minus bodova puta dva, koliko je uzeto tokom igre

3) MUSS

a) ko primi (tj. ko je okrenuo sedmicu) mora uzeti najmanje 1 bod

    -   ako ne uzme taj jedan dobija +4 kaznena boda

b) ko prati mora uzeti najmanje 1 poen

    -   ako ne uzme ni jedan dobija +4 kaznena boda

c) za sve ostale slučajeve dobija se onoliko minus bodova, koliko je uzeto tokom igre

4) PAŽNJA

Na adute se mora odgovarati. Nije dozvoljeno bacati drugu kartu, ako se u rukama posjeduje tražena. Prva bačena karta je adut ruke i na nju se mora odgovarati. Ako se nema taj znak, tada se odgovara adutom igre (znak koji je pri dijeljenju okrenut u sredini i na koji se igra primila). Ako nemate ni jednu od navedenih, tada možete baciti bilo koju kartu.

5) PRIMJER

Ako je neko primio igru na bube srce. Srce je sad adut igre. Primalac počinje i baca as karo. As karo je adut ruke i na njega se MORA strogo odgovarati, znači sa drugim karoom. Ako nemate karo onda je dozvoljeno baciti adut igre, tz. srce. Ako ni srca nemate, onda bacate bilo koju. Pobjednik se gleda prvo po bačenom adutu (srce) a tek onda po adutu ruke (karo). Sve ostale karte (stranci) gube. Svaki početak jedne ruke postavlja se novi adut prvom bačenom kartom.

Download[uredi | uredi izvor]

www.rizvansoft.com[mrtav link]

Autor[uredi | uredi izvor]

Rizvan Tupković Rosenbaum (Software Engineer)