Robby Krieger

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Robby Krieger
Example alt text
Robby Krieger u Londonu, 2007
Rođenje 8. januar 1946.
Los Angeles, SAD

Robert Alan „Robby“ Krieger (Los Angeles, SAD, 8. januar 1946. - ) je američki jazz i rock gitarist. 60tih godina postaje poznat kao gitarist rock grupe The Doors.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Za grupu The Doors uradio je kompozicije kao Light My Fire, Runnin’ Blue, Love Her Madly i Touch Me. poslije Morrisonove smrti, zajedno sa klavijaturistom Rayom Manzarekom preuzima ulogu pjevača. Poslije raspada grupe The Doors 1973. osniva ličnu grupu pod nazivom The Robby Krieger Band, koja se također poslije kraćeg vremena raspada. Sa kolegama iz The Doors Johnom Densmorom i Jessom Rodenom formira kratkotrajnu grupu pod nazivom Butts Band.

Svirao je gitaru na raznim snimanjima za grupu Blue Öyster Cult. 1990. godine nastupa sa Ericom Burdonom na Ventura Beach u kaliforniji. Na koncertu je nelegalno nastao CD na kojem su se mogle naći i pjesme grupe The Doors, objavljuje se kao DVD 2008. pod nazivom „Eric Burdon – Live At The Ventura Beach California“

Zbog nesuglasica sa bivšim članovima grupe The Doors, Krieger osniva novu grupu pod imenom The Doors of the 21st Century. U sudskom sporu koji je vođen zbog naziva grupe i koji se završio u korist Johna Densmora,bivšeg člana grupe The Doors, Krieger ponovo mijenja naziv sastava u Riders on the Storm.

Pored Kriegera i Manzareka, grupu sačinjavaju Brett Scallions (koji kao pjevač mijenja Iana Ausburya), bubnjar Ty Dennis i bas gitara Phil Chen.



Diskografija[uredi | uredi izvor]

Sa The Doors[uredi | uredi izvor]

  • 1967: The Doors
  • 1967: Strange Days
  • 1968: Waiting For The Sun
  • 1969: The Soft Parade
  • 1970: Morrison Hotel
  • 1971: L.A. Woman
  • 1971: Other Voices
  • 1972: Full Circle
  • 1978: An American Prayer

Solo[uredi | uredi izvor]

  • 1974: The Butts Band
  • 1977: Robby Krieger & Friends
  • 1982: Versions
  • 1989: No Habla
  • 1993: The American Motorcycle Soundtrack
  • 1995: Robby Krieger Organization Live
  • 2000: Cinematix

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: