Roger Garaudy

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici se koriste jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite nepostojeće šablone i zatim uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovom članku je neophodan prijevod na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce projekta Wikipedije na tom jeziku, molimo vas premjestite članak na dotični jezik. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičnih projekata.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Šablon:Infokutija filozof

Roger Garaudy alias Raaga (Marselj, 17. jul 1913 - 13. jun 2012) je francuski pisac i filozof, teoretičar marksizma, bivši član Centralnog komiteta Komunističke partije Francuske, poznat po tome što se preobratio na islam.

Stupio je u francusku vojsku 1939. godine. Dosijpeva u koncentracioni logor za vrijeme prohitlerovskog režima Petena. Iz logora izlazi 1943. Godine 1945. bio je izabran u parlament Francuske, potpredsednik parlamenta i senator. Član komunističke partije postao je 1945, član Politbiroa 1956, a iz KP Francuske je isključen 1970. godine. Budući da je istupao kao marksist, njegov prelazak u islam 1982, bio je neočekivan. Od 1962. posvetio se naučnom radu.

Svojom studijom o realizmu "Realizam bez obala" proširio je značenje ovog pojma i na modernu književnost (dela Kafke i dr.)

Garodi je godine 1996. objavio kontroverznu knjigu Osnivački mitovi modernog Izraela u kojoj se poriče Holokaust. Nešto kasnije je izjavio kako su napadi 11. septembra delo američke vlade.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Антей, (1946), antifašistički roman-dnevnik,
  • Восьмой день творения (1947), roman,
  • O realizmu bez granica (1963).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]