Romeo i Julija u Sarajevu

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Romeo i Julija u Sarajevu je međunarodni dokumentarni film o smrti Admire Ismić, (1968) i Boška Brkića (1968), ljubavnom paru Bošnjakinje i Srbina, koji su ubijeni 19. maja, 1993. na Vrbanja mostu prilikom pokušaja da napuste Sarajevo.

Dokumentarac je ko-produkcija PBS's Frontline, Canadian Broadcasting Corporation, National Film Board of Canada i WDR Germany. Film je režirao John Zaritsky.

Sinopsis[uredi | uredi izvor]

Dvoje mladih Sarajlija, Admira i Boško su odlučili da napuste Sarajevo 19.maja 1993. Nakon dogovora, preko zajedničkih prijatelja, sa obje strane krenuli su oko 17 sati preko Vrbanja mosta ka Grbavici. Prvo je na mostu smrtno pogođen Boško a zatim i ranjena Admira, koja je izdahnula desetak minuta kasnije grleći mrtvog momka. Njihova tijela su ostala cijelu sedmicu na mostu, kada su uz pomoć Radnog voda izvučena na Grbavicu, dio Sarajeva pod kontrolom VRS. Snage UN su odbile pomoći u izvlačenju tijela dok su se obje strane u sukobu međusobno optuživale za smrt mladog para. Sahranjeni su u Lukavici na srpskom vojničkom groblju a tijela su 1996 po želji Admirinih roditelja prenesena na groblje Lav u Sarajevu. U filmu govore Admirini i Boškovi roditelji, prijatelji koji su učestvovali u dogovoru oko prelaska, svjedoci ubistva i druge osobe iz života mladog para.. Kako nisu urađene obdukcije tijela niti je vođena istraga, pravac iz koga je pucano i ubice su ostale nepoznate.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Za ovaj film, režiser Zaritsky je dobio nagradu Alfred Dupont od Columbia University Graduate School of Journalism [1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]