SCH

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
SCH, uživo

SCH (skraċenica za šizofrenija) predstavlja jedno od najznačajnijih imena u oblasti alternativne rock muzike u bivšoj Jugoslaviji. Grupa je osnovana sredinom osamdesetih u Sarajevu, i do danas je imala intenzivne kreativne i koncertne aktivnosti. Njihova popularnost raste iz dana u dan, iako nikad ne prelazi liniju koja razgraničava ovu vrstu djelatnosti i komercijalni uspjeh. SCH su svirali uživo u čitavom nizu gradova: Sarajevu, Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Pragu, Budimpešti, Ženevi, Mariboru, Celju, Kopru, Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu. Također se pojavljuju na nekoliko poznatih alternativnih rock festivala širom bivše Jugoslavije (kao što su Yurm, Novi Rock, Subotički festival...itd.). Bili su stalno prisutni u medijima, a gotovo da nije bilo novina ili časopisa koji nije objavio neki pregled rada, priču, izvještaj ili razgovor sa ovom muzičkom grupom. Osim toga, učestvovali su u brojnim TV prilozima i video snimkama, dok je muzika korištena u brojnim filmovima, radio programima, i u pozorištu.

[1]

Komentari o SCH[uredi | uredi izvor]

"SCH, grupa sarajevskih alter-manijaka koji su, uglavnom bestraga i bez traga, rasuli više divlje energije i neprirodne pobune nego što bi moglo stati u sva gotska podzemlja od Hamburga do Londona."

Miljenko Jergović

"Evropa je u Americi prepoznala svoja subkulturna pretjerivanja, pritom ih mitologizirajući. To je kao da s Bosnom identificiramo SCH, što, nažalost nije tačno, jer se SCH ne može čuti - i nikada neće - u autobusu 'Centrotransa' na relaciji Sarajevo - Tuzla."

Semezdin Mehmedinović

"Sada, kada nakon mnogih godina ignorisanja napokon želimo saslušati SCH, jer uvidjeli smo kako bolno može biti ne slušati ih, oni (SCH) ne žele da nam se obrate, odbijajući čak i da postojimo. Udaljenost između nas je nepremostiva."

Srđan Vuletić[1]

Ako je iko uspio traume našeg rata i poslijeratnog perioda oblikovati na potpuno uvjerljiv i umjetnički prihvatljiv oblik, to je sigurno uradio Senad 'Teno' Hadžimusić, pjevač, gitarista i politički aktivist, sa svojom alternativnom rock grupom SCH. Njihovi tonski zapisi su gotovo uvijek prožeti s proročkim porukama, što grupi i njihovom umjetničkom nastojanju daje poseban položaj u obje rock scene, kod kuċe u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, ali i izvan tih granica, u Jugoslaviji i Evropi. Hadžimusićeva politička brutalnost, je međutim uvijek bila lišena direktnog političkog aktivizma, umjesto čega se opredjeljuje za klaustrofobične vizije projekata budućnosti, bez obzira bile one svijetle ili tamne, zavisno o trenutku da li se te vizije dese ili se događaji očekuju.

"Klaustrofobična vizija budućnosti", napisao Ognjen Tvrtkoviċ za Ljiljan, br. 489. 3-10 juni 2002., str. 49.[2]

Muzičko stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

Najznačajnija izdanja grupe su:

 1. SCH (Založba FV, Ljubljana 1988.)
 2. During Wartime (Samostalno izdanje, Sarajevo 1989.)
 3. White Music: Two Ways To German Art & Work Discipline (Listen Loudest, Zagreb 1992.)
 4. The Gentle Art of Firing (Obala Art Centar, Sarajevo 1995.)
 5. During Wartime... Again (Polikita Records, Lukavac 1999.)
 6. VRIL (Magaza, Sarajevo 2002.)
 7. Eat This! (BuyBook, Sarajevo 2004.)
 8. Deluge and After (BuyBook, Sarajevo 2006.)
 9. Samo se pizda ne boji kiše (Only Cunts Don't Fear the Rain), (Neobjavljeno, Alter-Ego Punk, Rock... Pjesme u periodu od 1983-93 (Polikita Records, Lukavac 2006.)
 10. SCH LIVE (Listen Loudest, Zagreb 2007)
 11. Dance (Polikita Records, Lukavac 2007)
 12. Glut (Polikita Records, Lukavac 2011) [1]


Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b c http://www.sch.ba/
 2. ^ http://www428.pair.com/skenders/recenzijeen.html#tvrtkovic