SG-1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oznaka SG-1tima

SG-1 (en:Stargate Team 1) je primarna jedinica Stargate komande u naučno fantastičnoj televizijskoj seriji Stargate SG-1. Članovi SG-1 tima su ujedno i glavni likovi serije.

Stargate Komanda (ili SGC") je tajna vojna baza koja kontrolira zvjezdana vrata, uređaj koji uspostavljanjem stabilne vještačke crvotočine omogućava intergalaktičko putovanje na druge planete koje posjeduju takav uređaj. Postoji nekoliko SG timova (numerisani brojevima od 1 do 25) koji uz pomoć zvjezdanih vrata idu na različite misije. Prvih devet timova oformljeno je zajedno sa bazom kada je vanzemaljska rasa po imenu Goa'uldi postala prijetnja Zemlji .[1]

Dužnosti SG-1 tima uključuju prvi kontakt sa drugim vrstama na drugim planetama, diplomatske odnose sa drugim vrstama, pronalaženje novih tehnologija..

Inicijalno, SG-1 tim se sastojso od Samanthe Carter, dr Daniel Jacksona, Teal'ca i pukovnika Jack O'Neilla kao glavnokomadujućeg oficira. U šestoj sezoni na Danielovo mjesto dolazi Joans Quinn. U devetoj sezoni umjesto Jacka O'neilla na mjesto glavnog oficira dolazi Cameron Mitchell , a u desetoj sezoni se SG-1 timu pridružuje i vanzemaljka Vala Mal Doran.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Epizoda: Djeca bogova | Scenario epizode Djeca bogova Arhivirano 29. 9. 2007. na Wayback Machine (en)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]