SPEC

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

SPEC je skraćenica od Standard Peformance Evaluation Corporation (bos: Korporacija za procjenu performansi) je kompanija osnovana 1988. godine, danas jedna od najvećih i najpriznatijih kompanija koje se bave mjerenjem performansi računara.

O kompaniji[uredi | uredi izvor]

SPEC je neprofitna organizacija čiji su članovi hardverski proizvođači, softverske, univerziteti, istraživačke organizacije, sistem integratori, izdavači i konsultanti. Cilj SPEC-a je da zasnuju, održavaju i garantuju standardizovani set relevantnih benchmarka za kompjuterske sisteme. Iako nijedan set testova ne može u potpunosti okarakterisati prosječne performanse sistema, SPEC vjeruje da korisnička zajednica profitira od objektivnih testova koji služe kao obična referentna tačka.

Struktura kompanije[uredi | uredi izvor]

Kako je SPEC rastao, tako se vremenom pretvorio u krovnu organizaciju koja pod svojim okriljem okuplja 3 velike grupe:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]