Sabahudin Topalbećirević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sabahudin Topalbećirević
Rođenje (1964-06-18) 18. juni 1964 (59 godina)
Sarajevo, SFRJ

Sabahudin Topalbećirević (rođen 18.06.1964. godine u Sarajevu) je bosanskohercegovački sportski komentator, novinar I bivši pjevač.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sabahudin Topalbećirević, jedan od najpoznatijih sportskih komentatora u Bosni i Hercegovini, karijeru sportskog novinara započeo je krajem 1992. godine na televiziji Bosne i Hercegovine.

Izvještavao je sa Olimpijskih igara u Sydneju i Pekingu, četiri Svjetska i Evropska prvenstva u nogometu, stotine prijenosa utakmica Lige šampiona od toga 51 meč uživo. Bio je na 19 finala Lige šampiona, od toga je 9 prenosio za Javni servis. Po tome je apsolutni rekorder na prostoru bivše Jugoslavije.

Pratio je i izvještavao sa pet Evropskih prvenstava u košarci a uživo pratio i prenosio na desetine utakmica košarkaške, fudbalske i rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine te je tako stekao titulu najboljeg BH komentatora.

Njegovi prijenosi utakmica fudbalske reprezentacije BiH, vječitih derbija Sarajeva i Željezničara, Finale lige prvaka između Bayerna i Manchestera 1999 godine i Liverpoola i Milana 2005 godine su odavno ušli u anale komentatorskog posla. „Kakvu ruku ima taj čovjek“ je antologijska rečenica nakon košarkaške utakmice Bosna i Hercegovina – Hrvatska iz 1997. godine.

Pratio je osvajanje titule prvaka Evrope mlade košarkaške selekcije BiH u Litvaniji 2016. godine, osvajanje bronzane medalje Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, te se u svojoj karijeri ukupno uživo javljao sa 44 finalne utakmice u fudbalu i košarci sa evropskih i svjetskih prvenstava, finala Lige prvaka, Kupa UEFA, Kupa pobjednika kupova, Final Four u košarci, evropskih prvenstava i olimpijskih igara. Bio je urednik sportskog programa na Javnom servisu, te na Federalnoj televiziji BiH od decembra 2006. godine do augusta. 2008 godine.

U periodu od augusta 2010. godine do juna 2012. godine radio je kao izvršni urednik sportskog programa na TV1.

Autor je nekoliko sportsko – dokumentarnih filmova koji govore o velikim sportskim imenima sa prostora bivše Jugoslavije. 1998 godine u produkciji TV BiH potpisuje svoj prvi dokumentarni film "Plava priča" koja govori o životu Ivice Osima jednog od najboljih trenera sa ovih prostora.

Također je autor reportaže o Elviru Baljiću iz 1999.godine pod nazivom "Kraljević Baljić" kada je potpisao za Real Madrid i postao najskuplje plaćeni igrač na svijetu, kao i priča o Sergeju Barbarezu, Mirzi Delibašiću i Elviru Boliću.

2014 godine u produkciji Al Jazeere Balkans predstavlja film „Naša brazilska priča“ koji govori o stvaranju nogomentne reprezentacije BiH u najtežim vremenima pa sve do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014 godine. Osmislio je emisiju "Top gol" koja je godinama bila najgledanija sportska emisija na Bosanskohercegovačkoj televiziji.

2008. godine nakon Olimpijade u Pekingu prestao se baviti komentatorskim poslom. Nakon pauze od 2 godine ponovo se vratio na TV ekrane. Organizator je i direktor prvog sportskog simpozija " SIMPOSAR" koji se održao po prvi put u Sarajevu 2012. godine na temu "Sportski uspjesi u funkciji promocije države". Okupio istinske sportske legende regiona, Mirka Novosela, Ivicu OsimaFaruka Hadžibegića, Duška Vujoševića, Aleksandra Petrovića, Abasa Arslanagića, sportiste koji su osvojili blizu 80 medalja na evropskim, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Simposar je postao u međuvremenu najveći regionalni sportski simpozij koji je u Sarajevo u predhodnih pet izdanja doveo najveće sportske zvijezde. Don Showalter, Igor Štimac, Joško Vlašić, Amel Tuka, Ćiro Blažević, Davor Šuker, Dragan Džajić, Božo Maljković,Dr. Nebojša Popović, Jaen Tigana, Neven Spahija, Predrag Pašić, Mehmed Baždarević, Zlatan Nalić,Željko Pavličević, Željko Jerkov, Zdravko Reić, Božo Sušec, Robert Jarni, Ivica Tucak, Tadija Kačar, Stanko Poklepović, Josip Pandža, Rato Tvrdić, Gianni Ghedini. Šampioni od kojih se puno toga moglo naučiti. Prikazana su i dva filma „ Naša brazilska priča“ 2014 godine i „Bićemo prvaci svijeta“ 2015 godine, autora Darka Bajića.

1997. godine je izabran za najboljeg sportskog novinara u Bosni i Hercegovini, a 2007. dobija posebnu nagradu za afirmaciju BiH sporta. Kao direktor Simposara učestvovao na „International conference on physical education and sports science kao glavni predavač na temu „ sportsko novinarstvo“. Jedan od najpopularnijih sportskih komentatora na prostorima bivše Jugoslavije.

U međuvremenu u januaru 2014 pokreće web portal brzevijesti.ba Trenutno radi kao sportski novinar - komentator za Sport Klub - Nova BH i Nova Sport.

Diplomirao je sportski menadžment u Sarajevu.

Oženjen je i ima dvoje djece.