Safet Oručević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Safet Oručević
Rođenje (1955-05-30) 30. maj 1955 (68 godina)
ZanimanjePolitičar, biznismen
Poznat(a) poBivši gradonačelnik Mostara

Safet Oručević (Mostar, 30. maj 1955) bosanskohercegovački je političar i biznismen. Popularnost postiže tokom i poslije rata u Bosni i Hercegovini, i to u periodu 1994–2002, kad je bio gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara. Učestvovao je u obnovi Mostara, ujedinjenju i pomirenju građana tog grada i unaprijedio životne uvjete Mostaraca.

Dobitnik je nagrade za mir "Mahatma Gandhi". Pokretač je i direktor neprofitabilne organizacije Centar za mir i multietničku saradnju. To je prva organizacija u regiji koja je Nelsonu Mandeli 2005. uručila Nagradu za mir.[1]

Sa kompanijom u Beču usko posluje s brojnim austrijskim i američkim kompanijama, kao što su PORR, OMV, Vatech Hydro i druge. Danas se bavi izgradnjom i prodajom stambeno-poslovnih nekretnina i energetskim projektima u jugoistočnoj Evropi. Osim toga, bio je vlasnik i komercijalne televizije TV1 (današnji O kanal), kao i grupacije internet portala: vijesti.ba, 24sata.info, biznis.ba, energetika.ba, cuvajzdravlje.ba.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 19. 3. 2016. Pristupljeno 5. 6. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)