Saharoza

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Saharoza
Saccharose.svg
Općenito
Hemijski spoj Saharoza
Druga imena šećer
CAS registarski broj [57-50-1&rn=1 [57-50-1]]
Kratki opis bijela čvrsta supstanca
Svojstva
Molarna masa 342,29648 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Tačka topljenja 186 °C
Rastvorljivost 211,5 g/100 ml (20 °C)

Saharoza ili tršćani šećer je disaharid koji se sastoji od α-D-glukoze i β-D-fruktoze. Saharoza zakreće ravan polarizovane svjetlosti u desno i specifični ugao je 66,5°. Zagrijavanjem u prisustvu kiseline dolazi do hidrolize, pri čemu nastaje glukoza i fruktoza. Smjesa glukoze i fruktoze zakreće ravan polarizovane svjetlosti u lijevo, pa se taj proces naziva inverzija, a nastala smjesa glukoze i fruktoze invertni šećer. Saharoza se u probavnom traktu čovjeka razlaže pod djelovanjem enzima β-frukto-furanozidaze (saharaze) na glukozu i fruktozu.


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Saharoza koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: