Sarah Bernhardt

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt, pravim imenom Henriette-Rosine Bernard (Pariz, 22. novembar 1844 - Pariz, 2. mart 1923) bila je francuska glumica.

Prvi put nastupila je u Comedie-Francaise 1862. godine. U početku je nosila epitet "male ružne glupače", što nije obećavalo sjajno napredovanje, ali nakon laskanja slavnog pisca Victora Hugoa, Sarah ubrzo postaje "besmrtna i božanska", genij francuske pozornice. Glumila je u različitim pariškim pozorištima, te u svom vlastitom.

Slavljena je kao najveća dramska umjetnica svog vremena. Za njen glas savremenici su tvrdili da zanosi, uzbuđuje i zaluđuje. Nastupala je sve do starosti, i onda kada joj bolest oduzela čarobni glas i ljepotu. Nekoliko puta obišla je Evropu i Ameriku, a u Zagrebu je gostovala 1899. i 1909. godine. Karijeru nije prekinula ni nakon amputacije noge 1914. godine.

Sarah se na filmu prvi put pojavljuje u "Hamletovom dvoboju" glumeći Hamleta. Kasnije još, nekoliko puta nastupa u filmovima, nadahnutim njenim pozorišnim predstavama. U svim svojim filmskim ulogama zadržala je patetiku mimike i pokreta svoje pozorišne glume, ali već sama njena pojava na platnu osiguravala je komercijalni uspjeh. To se posebno odnosi na film Les Amours de la reine Élisabeth , snimljen 1912. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, jedan od prvih uspješnih dugometražnih filmova.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: