Seal

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Seal
Seal2.jpg
Žanr soul, R&B, pop
Zanimanje pjevač, tekstopisac, muzičar
URL Službene stranice

Seal Henry Olusegun Olumida Adeola Samuel (London, Engleska, 19. januar 1963.) poznatiji kao Seal britanski je pjevač i tekstopisac nigerijskog porijekla, nagrađen s dva Grammya. Njegovo ime Olusegun znači "Bog je pobjednik". Svoje poznate ožiljke na licu dobio je kao posljedicu autoimune bolesti.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Seal je rođen u londonskoj četvri Paddington. Studirao je i diplomirao arhitekturu, te je prije muzičke karijere radio niz poslova na području Londona.

Kao muzičar je aktivan od 1989. godine, a do sada je snimio šest studijskih albuma. Njegovi albumi bili su jako uspješni na ljestvicama SAD-a i Velike Britanije. Njegova muzika ima elemente rhythm&bluesa, funka, soula, housea i dancea.

Među hitovima su pjesme "Crazy", "Killer", "Amazing", "The Right Life" i mnoge druge. Supruga mu je poznata njemačka supermodel Heidi Klum, sa kojom ima dva sina i kćer, Henryja, Johana i Helene.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1991.: Seal
  • 1994.: Seal II
  • 1998.: Human Being
  • 2003.: Seal IV
  • 2007.: System
  • 2008.: Soul
  • 2010.: Commitment

Ostali albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1991.: The Acoustic Session
  • 1991.: Violet: Acoustic EP
  • 2004.: Best 1991-2004
  • 2005.: Live in Paris
  • 2006.: One Night to Remember
  • 2008.: Live in Hattiesburg

DVD-i[uredi | uredi izvor]

  • 2004.: Videos - 1991 - 2004
  • 2005.: Live in Paris
  • 2005.: Live At the Point - 1992
  • 2006.: One Night to Remember
  • 2008.: Soundstage (Blu-ray only)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: