Selim Salihović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Selim Salihović (Janja, 1910 - Bijeljina, 1988) je bosanskohercegovački sevdalija i sazlija.

U ranom djetinjstvu zavolio je sevdalinku, prije svega saz, koji je često korišten u pjevanju muškaraca. Snimao je sa Eminom Zečaj, a postoje i 'single' ploče na kojima Salihović izvanredno prati velikog zeničkog sevdaliju Muhameda Pašića Mašuru (pjesme "Akšam dođe, jacija se sprema", "Majka Muju mladog oženila" i dr.). Salihović je takodjer pratio dr. Himzu Polovinu uz saz ("Dunjaluče, golem ti si", "Od mora eto svatova" i "Širi mjesec po Igmanu zrake"). Salihović je takodjer sedamdesetih godina snimio nekoliko pjesama za arhiv tadašnjeg Radio Sarajeva.

Karakteristika Salihovićevog kucanja u saz je osebujna ritmičnost koju karakteriziraju kratke i odsječne pauze koje je ovaj vrsni sazlija koristio pri akcentiranju određenih fraza. Izvanredan primjer takvog kucanja može se pronaći u Salihovićevoj nenadmašnoj verziji pjesme "Gledali se Mujo i Nizama" (objavljeno u ediciji "Sevdalinke" JRTVS BiH, CD 4). Kao i većina sazlija, Selim Salihović pjevao je izrazito nazalno, bez mnogo napora i s ukrasima koje je najčešće prilagođavao unisonom kucanju melodije na sazu. Kao i kod većine sazlija koji su bili talentirani pjevači, i kod Salihovića je vokalna izvedba bila vođena kucanjem u saz tako da glas nikada nije posebno razvijen i pročišćen. Može se reći da je Salihović bio jedan od najvirtuoznijih sazlija iz BiH.

Najpoznatije interpretacije[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Selim Salihović koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.