Senad Hadžifejzović

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Senad Hadžifejzović
Rođenje 7. Januar 1962.
Sjenica, Srbija

Senad Hadžifejzović (rođen 1962. godine u Sjenici) je bosanskohercegovački novinar.

Njegov prvi tekst objavljen je u novinama 1974. godine : beogradska Borba objavila je tekst 12-ogodišnjeg Hadžifejzovića kao najbolji novinarski rad mladog autora. Od 1978. do 1984. godine radio je za: Borbu (Beograd), Omladinske novine (NON Beograd), Radio Index 202 (Beograd), Radio Sarajevo 202, Večernje novine (Sarajevo). U ovom periodu u novinama objavio više od 800 tekstova, članaka, reportaža, komentara... Na radio stanicama bio reporter, voditelj, urednik. Od 1981. do 1984. godine studirao žurnalistiku na Fakultetima političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao u Sarajevu 1984 i bio najmlađi diplomac na fakultetu.

Svoj prvi profesionalni ugovor potpisao 1985. za Radio Sarajevo i iste godine postao najmlađi urednik Radio Sarajeva. Urednik Zajedničkog programa radio stanica Bosne i Hercegovine. Uređivao i koordinirao program 52 lokalne stanice u BiH, uređivao zajedničku informativnu emisiju Susret na talasu. 1987. godine pokrenuo je i uređivao Omladinski program, najveći medijski projekat u Jugoslaviji. Projekat uređivao sa Borom Kontićem. Omladinski program dnevno je slušalo 800.000 mladih u cijeloj Jugoslaviji.

Naredne godine specijalizirao televizijsku i dokumentarnu režiju na FAMU akademiji (Filmska akademija) u Pragu (Čehoslovačka). Diplomirao u klasi profesorice Hane Jemelikove. Od 1988. do 1992. godine uređivao i vodio emisiju Pet do dvanaest na Televiziji Sarajevo (sa Aleksandrom Pavlovićem). Gosti emisije bila su najznačajnija imena jugoslovenske inteligencije.

1990. godine pokrenuo, uređivao i vodio Face to Face, prvi televizijski talk-show u Jugoslaviji. Emitiran je uživo, favorizirajući direktnu raspravu sa gledaocima o aktuelnim temama. Bilo je to pionirsko iskustvo uključivanja gledalaca u program bez prethodne provjere njihovog identiteta - i za autora i za javnost.

1991. godine imenovan za urednika i voditelja Dnevnika, centralne informativne emisije Televizije Sarajevo. Najmlađi urednik Dnevnika u Jugoslaviji. Istovremeno radio i kao šef DESK-a, reporter, specijalni izvještač sa ključnih političkih događaja u zemlji (sastanci predsjednika jugoslavenskih republika). Dnevnik uređivao do jula 2000. godine. Za deset godina uredio i vodio 1134 televizijska Dnevnika.

Od 1996. do 1998. godine uređivao i vodio remake talk-showa Face to Face. 1998. godine imenovan za glavnog i odgovornog urednika i direktora Televizije Bosne i Hercegovine. U istraživanjima javnosti koje je provela agencija Mareco Index Bosnia Televizija Bosne i Hercegovine je u periodu 1998-2000 imala ubjedljivo najveću gledanost. U istom periodu otplaćeni su (naslijeđeni) milionski dugovi TVBiH.

2000. godine ovo rukovodstvo RTV BiH donijelo odluku da Hadžifejzovića smijeni sa dužnosti glavnog urednika i direktora Televizije BiH uz sumnjivo obrazloženje da je to učinjeno "na zahtjev Senada Hadžifejzovića". Prešutno, bez obrazloženja, smijenjen i sa mjesta urednika Dnevnika.

2002. objavio knjigu Rat uživo – War: live on air na bosanskom i engleskom. Knjiga je kompilacija svih razgovora koje je autor vodio u programu uživo sa ključnim akterima rata u Bosni i Hercegovini (od '92. do '95.).

2003. godine imenovan za urednika Kulturno-umjetničkog programa PBS-a (Public Broadcasting Service).

Iste godine u saradnji sa Neovisnom Televizijom HAYAT pod kraj godine pokrenuo projekat Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem. CD je postao jedna od najgledanijih informativnih emisija u BiH.[citat potreban] U januaru 2012. pokreće Face TV.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Dobio je slijedeća priznjanja:

  • 1991. - TV ličnost godine
  • 1993. - Najbolji novinar u Bosni i Hercegovini
  • 1996. - Najbolja TV emisija u Bosni i Hercegovini - "Face to face"
  • 1997. - Najbolja TV emisija u Bosni i Hercegovini - "Face to face"
  • 1999. - Najbolja TV godine u BiH - TV BiH
  • 2003. - Nabolja knjiga u oblasti publicistike u BiH - "Rat uživo"
  • 2005. - Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva
  • 2005. - Nagrada Internacionalne lige humanista - "Humanista godine" - plaketa Linus Pauling
Wikicitat
Wikicitat: Senad Hadžifejzović