Serdar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Serdar (od turskog, sardar, serdar ili sirdar, historijski naziv za vojnog zapovjednika; od paštu riječi koja znači "zapovjednik"). U bosanskoj i južnoslovenskoj upotrebi, riječ serdar je označavala vojnog zapovjednika za vrijeme Osmanlijskog carstva. U sličnom značenju sreće se i u drugim oblastima, mahsuz u Aziji, od Turske, preko Irana, do paštu govornog područja u Avganistanu, Pakistanu i sjevernoj Indiji.

  • Na hindiju, sardar označava vojnog zapovjednika, kojem je dat izvjestan zemljišni posjed.
  • Muški Siki u Indiji se ponekad nazivaju sardardži (s turskim nastavkom "-dži"). Istorijski, sardar je bio izraz koji se dugo koristio za važne političke, plemenske, vojne i vjerske vođe, uključujući one iz porodica sikijskih oblasti.
  • Na farsi jeziku, naziv Sardar i-Azam ("Vrhovni sardar") je povremeno korišćen kao alternativni naslov za šahenšahovog premijera vlade, koji je nosio naslov Vazir i-Azam.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]