Session Initiation Protocol

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Session Initiation Protocol (SIP), je kontrolni protokol aplikacijskog sloja koji je razvijen unutar IETF-a. Dizajniran je tako da omogućava jednostavnu implementaciju, dobru stabilnost i fleksibilnost.

Specifikacija je dana u nekoliko RFC-ova. Najvažniji, RFC 3261, sadrži osnovu protokola. SIP se koristi za kreiranje, modificiranje i raskidanje sesija. Sesije označavaju grupu pošiljatelja i primatelja koji komuniciraju, te stanje pošiljatelja i primatelja za vrijeme komuniciranja. Primjeri sesije su telefonski razgovori putem Interneta, distribucija multimedije, multimedijske konferencije, distribuirane računarske igre itd.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]