Seuda bint Zama

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Seuda bint Zama ibn Kajis ibn Abd Šems ibn Abdul Menaf (arapskiسودة بنت زمعة) je bila supruga Poslanika Muhameda s.a.v.s. a samim time imala titulu "Majke pravovjernih". Jedna od prvih primila Islam.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bila je iz plemena Kurejš sa očeve strane. Prema Hadisima, bila je među onima koji su učinili Hidžra u Abesiniju sa njenim prvim mužem, nakon što je bila protjerana od strane Politeista iz Meke. Muž joj je umro nakon što su se vratili u Meku.

Muhamed s.a.v.s. ju je oženio u Ševalu mjesecu (Hidžretski kalendar), desete godine poslanstva, nekoliko dana nakon smrti njegove prve supruge Hatidže. Prije toga je bila udata za Sakrana bin Amra sa kojim je imala sina koji se također zvao Sakran, a koji je poginuo kao Šehid u bici na Dželuli 637. godine.

Nakon Muhamedove s.a.v.s. smrti, prenosi se da je od Halife Muavije I dobila novac koji je odmah dala kao dobrotvorni prilog. On joj je kupio kuću u Medini u kojoj je i umrla u Oktobru 674. Godine.

Mezarje "Džennetul-Baki" (Rajski Vrt) u Medini u kome je sahranjena "Majka pravovjernih" Seuda