Sistola

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Smjer kretanja krvi kod sistole komora

Sistola je naziv za kontrakciju srčanih komora i srčanih pretkomora pomoću koje se potiskuje krv u krvne sudove. Najčešće se spominje sistola lijeve srčane komore radi mjerenja krvnog pritiska.

Proces koji je suprotan sistoli i prati svaku sistolu se zove dijastola.

Sistola pretkomora[uredi | uredi izvor]

Sistola pretkomora je proces kontrakcije miokarda lijeve i desne pretkomore. Na EKG-u početak ove sistole je označen sa P.

Tokom sistole pretkomora dolazi do povećanja pritiska u pretkomorama što dovodi do prelaska krvi u komore. Većinom ova krv prelazi u komore pasivno (radi uticaja gravitacije), a ostatak pomoću sistole. Prilikom sistole pretkomora bikuspidalni i trikuspidalni zalisci su otvoreni, a zalisci aorte i plućne arterije zatvoreni.

Sistola komora[uredi | uredi izvor]

Sistola komora je proces kontrakcije miokarda lijeve i desne komore. Na EKG-u početak ove sistole je označen sa QRS kompleksom.

Na početku sistole komora, pritisak u komorama se povećava, što dovodi do zatvaranja bikuspidalnih i trikuspidalnih zalistaka. Nakon toga dolazi do nastavka povećanja pritiska i kada pritisak u komorama postane veći dolazi do otvaranja zalistaka aorte, odnosno plućne arterije i istiskivanja krvi u aortu, odnosno plućnu arteriju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]