Sklonište Brattleboro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sklonište Brattleboro
Zvanični naziv: Brattleboro Retreat
Država: Sjedinjene Američke Države
Savezna država: Vermont
Okrug: Windham
Otvoreno: 1834.
Adresa: PO Box 803
Anna Marsh Lane
Brattleboro
VT 05301
Telefon: ++1 802 257-77-85
Sajt: https://web.archive.org/web/20080509134158/http://www.retreathealthcare.org/

Sklonište Brattleboro (Brattleboro Retreat) je privatna, neprofitna psihijatrijska bolnica koja je bila pionir u mentalnoj zaštiti u SAD. Smještena je na preko 4 km2 zemljišta između rijeke Konetikat i poslovne četvrti Brattleboro-a. Liječi sve psihijatrijske bolesti, dio je fonda Retreat Healthcare i član je Ivy League Hospitals. Originalni naziv bolnice je Utočište za umobolne Vermont (en. Vermont Asylum for the Insane).

,,Sklonište", kako je poznato, osnovala je Anna Marsh 1834, udovica Dr-a Perley-ja Marsh-a. Anna Marsh je obezbijedila bolnicu sa 10000 dolara od svog naslijeđa. Željela je da bolnica bude nezavisna i pomaže mentalnim bolesnicima. Uzimajući neka iskustva iz Skloništa Jork (York Retreat) u Engleskoj, Brattleboro je izmislio alternative užasnim zatvorima i metodama. Brattleboro se fokusira na moralni tretman koji vidi mentalnu bolest kao medicinsko stanje, a ne kao karakernu manu ili rezultat grijeha. Tretman stavlja akcenat na svježi vazduh, fizičku aktivnost, obrazovanje, terapeutsku farmu, rad u kuhinji i osoblje koje pomaže. Odvaja se od evropske moralne terapije ne fokusirajući se na to da li je pacijent bio ,,moralan" u prethodnom životu. Na neke od tehnika Skloništa Brattleboro su uticali Kvekeri i Benjamin Rush, ljekar i američki revolucionar.

Lider u humanom tretmanu[uredi | uredi izvor]

Sklonište Brattleboro je poznato po humanosti i primjeni najnovijih metoda njege. Uprava Skloništa je napravila: novine koje prave pacijenti, kuglanu, kapelu, pozorište, gimnaziju, polja za rekreaciju, hor pacijenata, književne diskusione grupe, klub za izlete, bolničku mljekaru, preduzeća kojima su upravljali pacijenti i bazen, prvi na svijetu. Pacijenti su često vođeni na putovanja i lokalna zajednica se često pridruživala pacijentima na proslavama. Ustanova nema ni ćelije ni ogradu.

Kampus[uredi | uredi izvor]

U Lawton Hall-u se nalaze: gimnazija, pozorište, kancelarije, bazen, dnevna njega Mulberry Bush. Četvorostrana osvijetljena sahat kula nudi uspavanim pacijentima osjećaj prolaska vremena. Doskoro upravnik Skloništa je živio sa porodicom u glavnoj zgradi. Bolnica ima razne zgrade na imanju uključujući Retreat Tower koji izgleda kao dvorac, napravljen 1934. da obilježi 100-godišnjicu bolnice. Mljekara je sad odvojena od bolnice ali je dobro očuvana i funkcionalna. Pacijenti više ne rade u pekari ili stolarskoj radionici. Jedinice se prilagođavaju pacijentima i zovu se po penzionisanim ljekarima (npr. Tyler i Osgood). Zatvoreni bazen u Lawton Hall-u je bio prvi bazen u nekoj bolnici na svijetu. Zatvoren je poslije izbijanja poliomielitisa (van Vermonta) i nikad nije ponovo otvoren. Bolnica ima i teniske terene i otvoreni bazen. Imanje bolnice je otvoreno javnosti za pješačenje i skijanje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]