Sokotra

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Karta ostrva Sokotra

Sokotra ili Soqotra (Arapski: سقطرى) je grupa od četiri ostrva i ostrvca u Indijskom okeanu koje pripada državi Jemen. Najbliže kopno je Somalija, udaljena 350 km.

Geografija i klima[uredi | uredi izvor]

Pećina Halah s visokim stalaktitima i stalagmitima
Mlado Zmajsko drvo

Svojom veličinom 3625 km2, Sokotra je najveće ostrvo arhipelaga, u kojem se još nalaze: Abd Al Kuri, Samha i Darsa. Glavno ostrvo dijeli se na usku priobalnu ravnicu, krečnjačku visoravan s krškim pećinama te planine Haghier, koje dosežu 1525 metara. Sokotra upravno pripada muhafazi Hadramaut, nekad je bio dio udaljene muhafaze Adan.

Klima je uglavnom tropska pustinjska, monsuni donose jake vjetrove.

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Duga geološka izoliranost arhipelaga stvorila je specifičnu endemsku floru, a smatra se da je takve preko 800 vrsta. Jedna od najprepoznatljivijih jest Zmajsko drvo (Dracaena cinnabari), koje se koristi u medicini, te Dorstenia gigas.

Fauna je također specifična. Na ostrvu ima nekih endemskih ptica: Onychognathus frater, Passer insularis te Rhynchostruthus socotranus. Zbog bogatstva svoje biorazličitosti Sokotra je stavljena pod zaštitu UNESCO-a u junu 2008. godine, Sokotru zovu draguljem Arapskog mora. [1]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Gotovo cijelo stanovništvo ostrvlja (Sokotranci, oko 50.000) smješteno je na glavnom ostrvu. Najveći grad je Hadiboh s 8.545 stanovnika (popis iz 2004.)[2], ostala veća naselja su: Kalansijah (3862) i Kadub (929). Ostrva Abd Al Kuri i Samha imaju oko 1000 stanovnika. Ostrvo je od juna do septembra gotovo nepristupačno.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ FACTBOX-Sokotra, je dragulj biorazličitosti Arapskog mora, Reuters 23. aprila 2008.
  2. ^ Thomas Brinkhoff: Citypopulation.de
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: