Solarni sistemi za hlađenje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici se koriste jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite nepostojeće šablone i zatim uklonite ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.

Solarni sistemi za hlađenje mogu biti aktivni i pasivni. Primjer pasivnog solarnog hlađenja moguće je realizovati „vrećama sa vodom“ postavljenim ispod pomičnog krova koji tokom dana štiti vreće od direktnog zračenja sunca te one „oduzimaju“ toplotu od objekta i tako ga hlade a tokom noći krov se skida tako da vreće predaju toplotu okolini. Aktivni sistemi mogu biti apsorpcijski i kompresioni. (sistem kao kod frižidera, klima uređaja i sl. ). Jednostavan sistem se može raditi i kombinacijom fotonaponskih ćelija koje pokreću klima uređaje ili ventilatore za provjetravanje prostorija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.