Sonic Youth

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sonic Youth
Muzički žanr Noise rock
Mjesto porijekla New York, USA
Aktivni 1983-2011
Izdavač Blast First, SST, DGC
Članovi
Thurston Moore
Lee Ranaldo
Kim Gordon
Steve Shelley
Bivši članovi
Bob Bert
Jim O'Rourke

Noise rock grupa Sonic Youth je bila američka grupa. Osnovana je 1983. u New Yorku. Osnovali su je pjevač/gitarist Thurston Moore, gitarist Lee Ranaldo i basista Kim Gordon. Grupa je mjenjala mnogo bubnjara da bi najduže ostao Steve Shelley koji se pridružio grupi 1986.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

EPi[uredi | uredi izvor]

  • Sonic Youth (1982)
  • Kill Yr. Idols (1983)
  • Master-Dik (1988)
  • Whores Moaning (1993)
  • TV Shit (1993)
  • Silver Session for Jason Knuth (1998)
  • In the Fishtank 9 (2001)

Kompilacijski albumi[uredi | uredi izvor]

  • Sonic Death (1984)
  • Screaming Fields of Sonic Love (1995)
  • Made in USA (1986, 1995)
  • The Destroyed Room: B-Sides and Rarities (2006)
  • Hits Are For Squares (2008)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: