Spermatozoid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spermatozoid i jajna ćelija
Dijagram spermatozoida

Spermatozoidi su vrlo malene muške spolne ćelije, koje na prednjem dijelu (glavici) sadrže jezgru. Stražnji dio spermatozoida čini dug repić, koji vijuganjem omogućuje kretanje spermatozoida. Spermatozoidi zajedno sa sjemenom tekućinom čine spermu.

Stvaraju se u testisima, u procesu spermatogeneze, koja traje 74 dana. Iz testisa odlaze u epididimis ili pasjemenik, kroz koji prolaze 11-12 dana i na tom putu dozrijevaju. Pasjemenik se sastoji od glave, tijela i repa i u njemu se može pohraniti 440 miliona spermatozoida, od toga polovina u repu. Ritmičkim stezanjem sjemenovoda, dugog 30 do 35 cm, spermatozoidi se potiskuju prema mokraćnoj cijevi.

Ulazak spermija u stražnji dio mokraćne cijevi naziva se emisija, a izbacivanje iz mokraćne cijevi ejakulacija. Za vrijeme ejakulacije vanjski kružni mišić, sfinkter, opušta se, a ejakulat se ritmičkim grčevima mišića međice i penisa izbacuje iz mokraćne cijevi.

U jednom izljevu sperme kod čovjeka ima otprilike 50 miliona spermatozoida na milimetar.

Spermatozoidi izbačeni iz penisa u ženski spolni organ kreću se pomoću repića prema jajovodu. Tu se spajaju s jajnom ćelijom i tako je oplode. U svakom spermiju su 23 hromosoma.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]