Spisak bosanskohercegovačkih zastava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je spisak bosanskohercegovačkih zastava kroz historiju.

Za više informacije o zastavama posjetite: Zastava Bosne i Hercegovine

Savremena Bosna i Hercegovina[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1998 Zastava Bosne i Hercegovine Plava zastava sa žutim trouglom koji predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine i tri konstitutivna naroda, uz čiju hipotenuzu se proteže devet bijelih petokrakih zvijezda koje simboliziraju evropski put BiH.
19921998. Zastava Republike Bosne i Hercegovine Bijela zastava sa zlatno obrubljenim štitom plave boje koji je podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju. Što je preuzeto od prvog bosanskog kralja iz 14. vijeka Tvrtka Kotromanića

Zastave entiteta Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
19952007. Zastava Federacije Bosne i Hercegovine Pravougaona trobojnica sa vertikalno poredanim poljima s lijeva na desno: crvene, bijele i zelene boje, tako da je bijelo polje trostruko šire, na kome se u sredini nalazi grb Federacije Bosne i Hercegovine.
1995 Zastava Republike Srpske Horizontalna crveno-plavo-bijela trobojnica.
  • Napomena: Ustavni sud Bosne i Hercegovine je svojom odlukom, grb i zastavu Federacije BiH, te grb i himnu Republike Srpske, proglasio neustavnim. Odluka je zvanično stupila na snagu objavom u "Službenom glasniku BiH broj 45/07, od 14.juna 2007. godine".

Kantonalne zastave[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1999– Zastava Unsko-sanskog kantona
2000– Zastava Posavskog kantona
1999– Zastava Tuzlanskog kantona
2000– Zastava Zeničko-dobojskog kantona
2001– Zastava Bosansko-podrinjskog kantona
2003– Zastava Srednjobosanskog kantona
2004– Zastava Hercegovačko-neretvanskog kantona
2003–???? Zastava Zapadnohercegovačkog kantona
1999– Zastava Kantona Sarajevo
1996–1998. Zastava Kantona 10
  • Napomena: Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je svojom odlukom od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998, Službene novine F BiH br. 24/98, 17. juna 1998, str. 712–714, grb i zastavu Kantona 10 proglasio neustavnim. Također je i zastava Zapadnohercegovačkog kantona proglašena neustavnom.

Zastava Kraljevine Bosne[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
Od 1377. do 1463. Zastava Kraljevine Bosne Bosanska zastava koja se koristila od krunisanja prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića a potom u vrijeme njegovih nasljednika, je plavi štit sa zlatnim ljiljanima na bijeloj podlozi. Na osnovu tih simbola kreirana je zastava nezavisne RBiH od 1992. do 1998. godine.

Zastava Zapadne Hercegovine 1760.[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1760. Zastavu su koristili bogati Bošnjaci u graničnim dijelovima južne i zapadne Hercegovine. Zastave se najviše koristila u borbama Zastava je zelena sa bijelim mjesecom i zvjezdom prema špicu.

Zastava Autonomne Bosne 1831.[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1831. Zastava koju je koristio Husein-kapetan Gradaščević u bitkama 1831. godine za Autonomiju Bosne. Zastava korištena u to vrijeme je bila zelene boje sa žutim polumjesecom i zvijezdom u sredini.

Zastava BiH za vrijeme bosanskohercegovačkog ustanka 1875.[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1875. Zastava BiH za vrijeme bosanskohercegovačkog ustanka 18751877. Ustanici su uglavnom koristili zastavu vodoravno podijeljenu na dva dijela, gornji bijeli i donji crveni. U gornjem polju zastave nalazio se i crveni polumjesec sa šestokrakom zvijezdom. Postoje indicije da se ista zastava koristila i 1878. godine.

Zastava Nezavisne Bosne 1878.[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1878. Zastava Nezavisne Bosne 1878. Zastava nezavisne Bosne, koja je korištena za vrijeme otpora austrougarskoj okupaciji 1878. godine, je bila zelene boje sa žutim polumjesecom i zvijezdom petokrakom u sredini, a usvojena je 28. juna 1878. godine, a napuštena krajem iste.

Zastave BiH za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
18781908. Zastava Bosne i Hercegovine za vrijeme austrougarske okupacije Nakon austrougarske okupacije za zastavu Bosne i Hercegovine izabrana je dvobojnica sa gornjim crvenim i donjim žutim poljem, na čijoj se sredini nalazio tadašnji grb Bosne i Hercegovine. Zastava je usvojena krajem 1878. godine.
19081918. Zastava Bosne i Hercegovine nakon austrougarske aneksije. Od 1908. godine, korištena je zastava gotovo identična onoj iz 1878. godine, s tim da je sa nje uklonjen tadašnji bosanski grb.

Zastava SR BiH[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
19451991. Zastava Narodne / Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine Zastava Narodne / Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine se sastojala od crvene podloge u čijem se lijevom gornjem uglu nalazila zastava Jugoslavije, obrubljena zlatnožutom trakom.

Prijedlozi za zastavu BiH[uredi | uredi izvor]

Prijedlozi iz 1997.[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1997. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Trobojnica u češkom stilu, zeleno i crveno horizontalno postavljeno polje, sa plavim trouglom uz koplje.
1997. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Maslinova grančica na svijetloplavoj podlozi.
1997. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Bijele konture geografske karte BiH na svijetloplavoj podlozi.

Prijedlozi Jaquesa Kleina[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
1997. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Dijagonalna crveno-bijelo-plava trobojnica sa plavom mapom zemlje koja je okružena sa 10 zvijezda.
1997. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Dijagonalna trobojnica sa plavom mapom zemlje koja je okružena zvijezdama. Na ovom prijedlogu karta je plave boje obrubljena žutim i okružena s dvanaest žutih zvijezda. (Dvije zvijezde predstavljaju 2 entiteta i deset zvijezda 10 kantona u Federaciji BiH.)

Prijedlozi OHR-a[uredi | uredi izvor]

Zastava Datum Upotreba Opis
Januar 1998. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Prijedlog zastave se sastoji se od svijetloplavog polja sa žutim jednakostraničnim pravougaonim trouglom čija jedna kateta se poklapa sa gornjim rubom zastave, a duž hipotenuze je u plavom polju red bijelih petokrakih zvijezda. Na osnovu ovog prijedloga usvojena je nova zastava BiH.
Januar 1998. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Zastava se sastoji od svjetloplavog polja s pet pruga, tri žute koje izlaze iz kopljanog ruba i ne dosežu slobodni kraj, i dvije bijele koje izlaze iz slobodnog kraja i ne dosežu do jarbola.
Januar 1998. Prijedlog za zastavu Bosne i Hercegovine Zastava na plavoj podlozi sa ukupno deset pruga, pet žutih i pet bijelih, prve koje izlaze iz kopljenog ruba, a druge iz slobodnog kraja, a zajedno u sredini tvore oblik trougla.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]