Spisak portugalskih kraljeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Spisak portugalskih vladara)
Grb Grofovije Portugala

Alfons VI, kralj Leona i Kastilje, dao je Portugalsku grofoviju kao feud u miraz svojoj vanbračnoj kćerki Tereziji, koja je vladala zajedno s mužem Henrikom i zatim zajedno sa sinom Alfonsom. Grofica Terezija je ratovala s polusestrom, leonskom kraljicom Urakom, neuspješno pokušavajući proširiti svoju grofoviju i osloboditi se leonskog suzerenstva. Portugalski grofovi su bili:

Kraljevi[uredi | uredi izvor]

Grb Kraljevine Portugala
Grb Kraljevine Portugala od 1247.

Grof Alfons se okrunio za kralja 1139. godine. Od tada kralj Leona više nije suzeren Portugala.

Burgundska dinastija[uredi | uredi izvor]

Interregnum[uredi | uredi izvor]

Ferdinand I je svojom nasljednicom imenovao svoje jedino dijete, Beatriciju, koju je udao za kastiljsko-leonskog kralja Ivana I. Međutim, Beatricija i Ivan nisu se uspjeli izboriti za krunu koju im portugalsko plemstvo nije htjelo prepustiti iz straha od ponovne aneksije Leonu. Pobunu protiv Beatricije i Ivana vodio je Ferdinandov vanbračni polubrat Ivan, kojeg je plemstvo priznalo za kralja.

Dinastija Avis[uredi | uredi izvor]

Grb Kraljevine Portugala od 1385.


Grb Kraljevine Portugala tokom personalne unije sa španskim kraljevinama, od 1580 do 1640.

Kralj Sebastijan je nestao u bici, te ga je naslijedio kardinal Henrik, brat njegovog djeda. Kriza je bila neminovna, pošto je kralja Henrika papa Grgur XIII, udružen s Habsburgovcima, odbio osloboditi njegovih zavjeta i dozvoliti mu brak. Po Henrikovoj smrti izbio je građanski rat u Portugalu. Krunu je sebi na kraju osigurao kastiljsko-aragonski kralj Filip II i I, koji je tako zavladao cijelim Pirinejskim poluostrvom.

Dinastija Habsburg[uredi | uredi izvor]

Dinastija Avis-Bragança[uredi | uredi izvor]

Grb Kraljevine Portugala od 1640.

Portugalsko plemstvo, nezadovoljno vladavinom Filipa III koji je Portugal počeo pretvarati u provinciju Španije, odlučilo ga je zbaciti. Na prijestolje su postavili Ivana, unuka i nasljednika infante Katarine, koji je također bio patrilinearni potomak kralja Ivana I. Na prijestolje je stupila dinastija Bragança, ogranak dinastije Avis.

Saskokoburgotska dinastija[uredi | uredi izvor]

Nakon pada monarhije[uredi | uredi izvor]

Godine 1932. umro je posljednji kralj, Emanuel II. On je bio posljednji potomak kraljice Marije II rođen u Portugalu. Pošto su pravo na nasljeđivanje krune imale samo osobe s portugalskim državljanstvom, današnji pretendent je Duarte Pio de Orléans e Bragança, potomak apsolutističkog kralja i uzurpatora Mihaela.