Sporedni profesori u Hogwartsu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je članak o manje važnim profesorima u romanima o Harry Potteru. Važniji profesori, Albus Dumbledore, Minerva McGonagall, Severus Snape, Filius Flitwick, Horace Slughorn, Profesor Quirrell, Gilderoy Lockhart, Remus Lupin, Alastor Moody, Dolores Umbridge, Rubeus Hagrid, Pomona Sprout i Sybill Trelawney imaju svoje članke.

Profesor Binns[uredi | uredi izvor]

Profesor Binns
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosesrebrnasta (duh)
Boja očijusrebrnasta (duh)
VjernostHogwarts
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Profesor Binns predaje Historija magije i jedini je profesor duh u Hogwartsu. Rečeno je da je preminuo dok je drijemao u zbornici, ali je nastavio predavati kao da se ništa nije dogodilo; može se reći da on još uvijek ne zna da je mrtav. Njegova predavanja svi učenici smatraju dosadnima, a najzanimljiviji trenutak predavanja njegov je ulazak u učionicu (kroz zid). U starim bilješkama, koje je J. K. Rowling stavila na svoju web stranicu u martu 2006., njegovo ime je Cuthbert. Taj podatak ne mora nužno biti tačan zato što su se neki podaci iz njenih bilješki mijenjali u knjigama.

Binns se nije pojavljivao u filmu. Njegovo objašnjenje o Odaji tajni u drugom filmu daje profesorica McGonagall.

Dilys Derwent[uredi | uredi izvor]

Dilys Derwent
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosesrebrnasta
VjernostHogwarts
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Red feniksa



Dilys Derwent je lik iz serije romana o Harry Potteru. Bila je vidarica u Bolnici svetog Munga za magične ozljede i bolesti od 1722. do 1741. te direktorica Hogwartsa od 1741. do 1768. Dumbledore u Harry Potteru i Redu feniksa opisuje Dilys Derwent i još jednog direktora kojeg zove Everard, kao "dvoje najslavnijih direktora Hogwartsa". Njeni portreti vise u Sv. Mungu i u direktorovom uredu pa ona može putovati iz jednog u drugi.

Dilys i Everard su bili uključeni u potragu za Arthurom Weasleyem zato što su dovoljno slavni da njihovi portreti vise u Sv. Mungu i u Ministarstvu Magije.

Profesor Everard[uredi | uredi izvor]

??? Everard
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
VjernostHogwarts
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Red feniksa



Profesor Everard je bio direktor Hogwartsa i ugledni član čarobnjačke zajednice. Ima kratku crnu kosu, a njegovi portreti vise u Ministarstvu Magije i u Hogwartsu pa može putovati kroz portrete i razgovarati sa ministrom.

Profesorica Grubbly-Plank[uredi | uredi izvor]

Wilhelmina Grubly-Plank
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosesijeda
VjernostHogwarts
GlumacApple Brook
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Wilhelmina Grubly-Plank je profesorica Brige za magična stvorenja na zamjeni. Prvi se put pojavljuje u Harry Potteru i Plamenom Peharu kad mijenja Hagrida i ponovno u Harry Potteru i Redu feniksa kad Hagrid obavlja zadatak koji mu je povjerio Albus Dumbledore.

O njoj se ne zna puno, ali važno je istaknuti da je vrlo sposobna nastavnica. Uvijek je vesela, a tokom inspekcije profesorice Dolores Umbridge strpljivo je odgovarala na sva pitanja. Tvrdila je da je zadovoljna načinom na koji Dumbledore vodi školu. U Harry Potteru i Redu feniksa Harry ima dovoljno povjerenja u nju da joj na brigu povjeri svoju ozlijeđenu sovu, ali ga ipak pomalo smeta što je Grubly-Plank bolja nastavnica od Hagrida kojem Harry ostaje odan bez obzira na njegova gotovo pogibeljna predavanja.

Madam Rolanda Hooch[uredi | uredi izvor]

Rolanda Xiomara Hooch
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosesijeda
Boja očijužuta
VjernostHogwarts
GlumacZoe Wanamaker
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca



Madam Rolanda Hooch je učiteljica letenja i sudkinja na metlobojskim utakmicama. Madam Hooch ima kratku, sijedu, kosu i žute oči nalik sokolovim očima. Hooch je učila letjeti na staroj Srebrnoj strijeli. Čini se da je sve što Madam Hooch radi u Hogwartsu suđenje metlobojskih utakmica i podučavanje učenika prve godine letenju, iako ne znamo tačan broj lekcija iz letenja.

Kao i profesor Quirrell, Madam Hooch u knjigama, ni u filmu nije dobila ime. U Igraćim karta Harry Potter, spomenuto je da se zove Romilda. Internetska kolekcija filmova ju je nazvala Xiomara, iako se to ime nigdje drugo ne pominje. Mnogi ljubitelji Harry Pottera i Madam Hooch tvrde da ona ima dva imena:Romilda i Xiomara, što bi je činilo jednim od rijetkih likova kojima je spomenuto srednje ime.

Madam Hooch u Harry Potteru i Kamenu mudraca glumi Zoe Wanamaker. Madam Hooch se ne pojavljuje ni u jednom od preostalih filmova zato što je Wanamaker potpisala ugovor za samo jedan film.

Profesor Kettleburn[uredi | uredi izvor]

??? Kettleburn
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
VjernostHogwarts
Prvo pojavljivanjespomenut u Harry Potteru i Zatočeniku Azkabana



Profesor Kettleburn je predavao Briga za magična stvorenja prije nego što je otišao u mirovinu kako bi "proveo više vremena sa svojim preostalim udovima". Zamijenio ga je Rubeus Hagrid.

Profesorica Merrythought[uredi | uredi izvor]

Galatea Merrythought
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
VjernostHogwarts
Prvo pojavljivanjespomenuta u Harry Potteru i Princu miješane krvi



Profesorica Galatea Merrythought je bivša nastavnica Odbrane od mračnih sila spomenuta u Harry Potteru i Princu miješane krvi. Otišla je u penziju kad je Slughorn prvi put bio profesor Čarobnih napitaka. Tom Riddle je tada završavao svoje školovanje i obratio se Armandu Dippetu, a kasnije i Dumbledoreu sa svojom ambicijom da je zamijeni. Oba je puta odbijen pa je zato navodno prokleo posao učitelja Odbrane od mračnih sila (ni jedan profesor poslije toga nije podučavao predmet duže od jedne školske godine). Merrythought je u Hogwartsu radila duže od pedeset godina.

Profesorica Sinistra[uredi | uredi izvor]

Aurora Sinistra
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
VjernostHogwarts
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Odaja tajni



Profesorica Sinistra predaje Astronomiju. Ne pojavljuje se često u knjigama. Njena predavanja se održavaju u ponoć na vrhu astronomske kule, najvišeg tornja u Hogwartsu, na kojeg je inače zabranjen pristup učenicima.

Sinistra se prvi put pojavljuje u Harry Potteru i Odaji tajni kad pomaže u prebacivanju skamenjenog Justina Finch-Fletchleya u bolničko krilo. Ponovno se pojavljuje na Božićnom balu u Harry Potteru i Plamenom peharu kad pleše dvokorak s profesorom Moodyjem.

Prezime profesorice Sinistre dolazi od latinske riječi sinister što znači lijev ili nepovoljan, a ime, koje još nije služnbeno potvrđeno, također dolazi od latinske riječi aurora što znači zora.

Profesorica Vector[uredi | uredi izvor]

Septima Vector
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
VjernostHogwarts
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i zatočenik Azkabana



Profesorica Vector predaje Aritmanciju. Harry ne sluša njen predmet pa se ona vrlo rijetko pojavljuje. Svojim učenicima zadaje komlicirane domaće zadaće. Aritmancija je Hermionin najdraži predmet. Na web stranici J.K. Rowling je u nekim starim rukopisima bilo vidljivo ime profesorice Vector, ali to nije potvrđeno.

"Vektor" je inače termin koji se koristi u matematici za usmjerenu duž, naprimjer kod brzine i ima određeni smjer i veličinu.

Wilkie Twycross[uredi | uredi izvor]

Wilkie Twycross
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
VjernostMinistarstvo magije
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Princ miješane krvi



Wilkie Twycross je učitelj kojeg je odobrilo Ministarstvo magije. On na tečaju koji traje dvanaest sedmica priprema učenike u Hogwartsu (koji su stariji od 17 godina ili će navršiti 17 prije početka sljedeće školske godine) za ispit iz aparacije. Učenici nisu baš bili prijateljski raspoloženi prema Twycrossu pa su mu nadjenuli razne nadimke poput "Opaljeni" i "Otrovni" (ti su nadimci bili najpristojniji).