Sputnjik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sputnik)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sputnik (ruski Спутник) je ime prvih 10 sovjetskih satelita od kojih je prvi prošao Zemljinom orbitom 1957. godine i označio početak osvajanja svemira.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sputnik 1

Krajem 19. vijeka ruski učitelj Konstantin Ciolkovski predložio je da bi svemirske brodove mogle pokretati rakete na tekuće gorivo. Do značajnog napretka u svemirskim istraživanjima nije došlo sve dok se nije pojačalo rivalstvo između država tokom hladnog rata. Sovjetski i američki naučnici svoju su pozornost usmjerili na rakete koje su mogle prenositi nuklearne bojeve glave, a izmijenjene verzije takvih raketa upotrijebljene su za lansiranje prvog umjetnog satelita "Sputnik 1" 4. oktobra 1957. godine. Taj je događaj pokrenuo takozvanu "svemirsku utrku", a 31. januara 1958. godine SAD su lansirale svoj prvi satelit "Explorer 1".

Prvi "Sputnik", što na ruskome znači "saputnik", obilazio je Zemljinu orbitu 92 dana prije nego sto je izgorio u atmosferi. Promjer mu je bio tek 58cm, a težio je samo 84kg, no odmah zarobio maštu javnosti. Manje od mjesec dana nakon prvog lansiranja, lansiran je "Sputnik 2" u kojem je bio pas Lajka, no nije bilo načina da se vrati na zemlju i uginula je u svemiru. Glavna svrha prvih deset Sputnika bila je priprema za svemirski let ljudske posade. Sljedeći sateliti (11-24) nazvani su "Kosmos".

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: