Srbija i Crna Gora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Srbija i Crna Gora
Србија и Црна Гора
2003 – 21. maj 2006.
Države prije:
Savezna Republika Jugoslavija
Države poslije:
Srbija
Crna Gora
Zastava Grb
Zastava Grb
HimnaHej, Slaveni

Položaj na karti
Položaj na karti
Glavni grad Beograd i Podgorica
Državno uređenje državna zajednica
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
 102.350 km2
Stanovništvo
• Ukupno (2006)
10.832.545 
Valuta srpski dinar i euro
Pozivni broj +381

Srbija i Crna Gora (SCG; Србија и Црна Гора, СЦГ) se zvala državna zajednica Srbije i Crne Gore, koja je naslijedila bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju. Konfederacija je postojala od 2003. do 2006. godine. Graničila se sa Mađarskom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom na zapadu, Rumunijom i Bugarskom na istoku, i Albanijom i Makedonijom na jugu.

Srbija i Crna Gora, jedine preostale federalne republike SFRJ, su bile dogovorile saradnju u određenim političkim područjima (npr. odbrambeni savez). Svaka republika je imala svoju državnu politiku i valutu. Glavni grad Zajednice Srbije i Crne Gore je bio Beograd, a u Podgorici se nalazio Sud Srbije i Crne Gore.

Ustavna povelja donijeta je 4. februara 2003, po kojoj je svaka država mogla da traži punu nezavisnost putem referenduma koji se mogao održati najranije 2006. godine. Ovo pravo je iskoristila Crna Gora 21. maja 2006. putem referenduma. Konačni rezultati 31. maja su pokazali da je 55,5% glasača glasalo za nezavisnost. Državna zajednica je službeno ugašena nakon crnogorske deklaracije nezavisnosti od 3. juna 2006. i formalne deklaracije nezavisnosti Srbije od 5. juna iste godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Cetinje - Crkva na Ćipuru

Kad je državna zajednica Srbije i Crne Gore osnovana 1992. godine, Ujedinjeni Narodi i mnoge pojedine države (pogotovo SAD) nisu htjele da je priznaju kao nasljednika SFRJ. Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), kako se federacija tada zvala, primljena je u Ujedinjene narode 2000., nakon višegodišnjeg isključenja.

Srbija i Crna Gora su 2002. godine sklopile novi sporazum o nastavku saradnje, koji je između ostaloga ukinuo ime "Jugoslavija" 4. februara 2003.

Srbija i Crna Gora su poslije referenduma održanog maja 2006. godine dvije nezavisne države.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Beograd

Srbija i Crna Gora je bila složena državna zajednica sastavljena iz dvije države članice. To su Republika Srbija i Republika Crna Gora. Administrativni centar državne zajednice i glavni grad Republike Srbije je bio Beograd. Glavni grad Crne Gore je Podgorica, gde je bilo i sjedište Suda Srbije i Crne Gore.

Republika Srbija u svom sastavu ima dvije autonomne pokrajine. To su A.P. Vojvodina i A.P. Kosovo. Glavni grad Vojvodine je Novi Sad, a Kosova Priština. Kosovo je od 1999. godine pod upravom Ujedinjenih naroda.

U regiji Sandžak (sjever Crne Gore i jugozapad Srbije) kao i na Kosovu (naročito regioni oko Dragaša-Gora, oko Peći i Prizrena-Sredačka župa) žive Bošnjaci.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Srbija, a pogotovu dolina rijeke Morave, opisuje se kao "raskrsnica istoka i zapada", zbog čega je imala burnu historiju. Ta dolina je najlakši način da se kopnom stigne iz kontinentalne Evrope u Grčku i Malu Aziju.

Glavne evropske trase koje idu kroz Srbiju su E75 i E70. E763/E761 je najvažniji put koji povezuje Srbiju i Crnu Goru.

Dunav, važna međunarodna rijeka, teče kroz Srbiju. Najveća morska luka je Bar u Crnoj Gori.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Ekonomija se upola smanjila od 1990. godine zbog lošeg upravljanja, međunarodnih sankcija i štete zbog rata na Kosovu. Nakon zbacivanja predsjednika Slobodana Miloševića u oktobru 2000., koaliciona vlada je uvela mjere za stabilizaciju i agresivni program reforme tržišta. Privredne reforme su stagnirale u periodu nakon ubistva premijer Srbije Zoran Đinđić. Značajniji privredni rast ponovo je zabilježen 2004. godine, kada je vlast preuzela koaliciona vlada premijera Koštunice.

Članstvo u MMF-u obnovljeno je 2000. Donatorska konferencija Svjetske banke i Evropske komisije održana 2001. i sakupljeno je 1,3 milijardi dolara za državno restrukturiranje SCG. 2001. dogovoreno je da će se otpisati 66% duga od 4,5 milijarda dolara prema Pariskom klubu, a također izvršen je sličan otpis za 2,8 milijarda dolara duga prema Londonskom klubu.

Crna Gora je odvojila svoju upravu od federacije i Srbije još tokom Miloševićeve vlasti. I prije razdvajanja imala je svoju centralu banku, koristila euro kao službenu valutu, naplaćivala svoju carinu i imala svoj budžet.

Pokrajina Kosovo, pod upravom UN-a, prima finansijsku i tehničku pomoć od međunarodne zajedinice. Službene valute su euro i srpski dinar, dok UN-ova uprava prikuplja poreze i upravlja budžetom.

Složenost političkih odnosa Srbije i Crne Gore i spora privatizacija kočili su razvitak. Sporazumi i MMF-om, a pogotovo poreski uslovi, bili važan su element u određivanju politike, a velika nezaposlenost je bila jedan od ključnih političko-ekonomskih problema.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Novi Sad

10.668.000. Najveći Gradovi su bili Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš i Podgorica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]