Stadion "Moses Mabhida"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Stadion Moses Mabhida)

Moses-Mabhida stadion je nogometni stadion u Durbanu u Južnoj Africi Stadion je još u izgradnji i nakon završetka radova trebao bi imati 70.000 mjesta, te će biti pored FNB Stadiona biti drugi najveći stadion na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2010. godine. Nalazi se na izdignutoj platformi iznad Indijskog okeana i sastavni je dio sportskog centra King’s-Park. Izgrađen je na mjestu starog stadiona, koji je 2006. godine srušen. Stadion je prvobitno nazvan po poglavici i osnivaču Zulu naroda, Senzangakhona King-Senzangakhona stadion, ali je u kasnijem stupnju gradnje ime promijenjeno po komunističkom političaru Mosesu Mabhidi.

Gradnja[uredi | uredi izvor]

Stadion se izmedu ostalog sastoji o 2.700 tona teškog čeličnog nosača, koji se izdiže 104 metra iznad stadiona. Nosač u polukručnom obliku proizveden je u njemačkoj firmi Eiffel Deutschland Stahltechnologie i iz Hannovera je rastavljen isporučen brodom u Durban. Polukružni se nosač u svojoj najvišoj tački dijeli u dvije tzv. Spliced Arches i time simbolizira zastavu Južne Afrike. Sa žičarom će posjetiocioma biti omogućena posjeta na platformu (vidikovac) sa koje će moći vidjeti panorama grada i Indijskog okeana.

Stadion sa dodatnim kompleksom zgrada sastoji se od 190.000 tona betona, te će biti izgrađen parkirni prostor za 10.000 automobila. 46.000 m2 velika krovna konstrukcija pokriva dio za gledaoce, dok će samo igralište biti nenatkriveno. Nakon završetka radova na stadionu će biti mjesta za 65.000 gledalaca u tri kategorije. Pored toga bit ce izgraden i VIP dio, sa foajeom, VIP klubom i oko 150 VIP loža. Nakon Svjetskog prvenstva, stadion će imati od 50-80.000 mjesta. Planirana je izgradnja bine na stadionu, sportskog muzeja, sportskog instituta i transportne stanice. Povezivanje stadiona sa gradom i šetalištem je predviđena izgradnja mosta.

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. godine na stadionu planirano je pet utakmica u prvoj rundi, jedna u drugoj rundi i jedna utakmica polufinala.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]