Steyr AUG

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Steyr AUG
Upotreba
U službi1978. - danas
Korisnici Austrija
Proizvodnja
ProizvođačSteyr Mannlicher
Opis oružja
Težina3.6 kg (standardna verzija)

3.3 kg (karabinska verzija)
3.2 kg (polukarabinska verzija)
3.9 kg (HBAR)

3.3 kg (Para)
Dužina790 mm (standardna verzija)

690 mm (karabinska verzija)
630 mm (polukarabinska verzija)
900 mm (HBAR)

665 mm (Para)
Dužina cijevi508 mm (standardna verzija)

407 mm (karabinska verzija)
350 mm (polukarabinska verzija)
621 mm (HBAR)

420 mm (Para)
Kalibar5.56x45 mm NATO
9 mm Parabellum
Domet300 m
Maks. domet2700 m
Spremnik municije25, 30, 32, 42 metaka
Brzina paljbe680-750 metaka u minuti
Brzina zrna970 m/s

Steyr AUG je austrijska bullpup automatska puška koju je razvio Steyr Mannlicher. AUG (Armee Universal Gewehr - vojna univerzalna puška) je usvojena u naoružanje vojske Austrije 1977. i tada je zamijenila zastarjelu Stg58 koja je bila kopija odlične belgijske FN FAL.

Opis i verzije puške[uredi | uredi izvor]

AUG u rukama austrijskog vojnika.
Steyr AUG A3

AUG se sastoji od 6 osnovnih grupa. Prvu grupu čine cijev sa gasnom komorom i prednjom ručicom, druga grupa je aluminijsko kućište sa optičkim nišanom i ručicom za repetiranje, dok je treća grupa mehanizam za okidanje koji se nalazi u kundaku. Četvrtu grupu čine nosač zatvarača sa vođicama i zatvarač, peta grupa je kundak sa ručicom za okidanje, dok šestu grupu čini okvir.

Steyr AUG Stg77 je dizajnirana kao modularno oružje koja se može brzo prilagoditi bilo kojoj taktičkoj situaciji koja se danas može naći na savremenom ratištu. Puška radi na principu pozajmice barutnih gasova (short-stroke piston). Modularnost se ogleda u brzoj promjeni cijevi koja se obavlja za nekoliko sekundi na terenu bez upotrebe alata. Postoje četiri dužine cijevi: kompakt dužine 305mm ili 13,8 inča, karabin dužine 407mm ili 16 inča, standardna dužine 508mm ili 20 inča i teška (HBAR) na koju su postavljene nožice dužine 621mm ili 24,4 inča. Promjena cijevi se vrši tako što se ručica za punjenje povuče u zadnji položaj i utvrdi rotiranjem udesno. Utvrđivač koji se nalazi kod prednje ručice sa desne strane se povuče nadolje i držeći prednji vertikalni rukohvat cijev zarotira udesno i cijev odvoji od kućišta. Postavljanje nove cijevi ide obrnutim redom. Cijev se postavi u kućište i zarotira u lijevo dok se ne zaključa. Nakon toga puška je spremna za upotrebu. Cijev se pravi hladnim kovanjem i sa unutrašnje strane je hromirana. Na cijevi se nalazi gasna komora postavljena sa desne strane. U gasnoj komori se nalazi gasni klip sa regulatorom i oprugom. Regulator ima tri položaja: za normalan rad, u uslovima velike zaprljanosti i zatvoren (koji se koristi kada se sa puške lansiraju trombloni). Ispod gasne komore je postavljen prednji rukohvat - ručica koja se može obarati prema naprijed osim kod kompakt modela gdje je fiksirana. Na ustima cijevi se nalazi skrivač plamena koji ima funkciju lansera tromblona. Kod teške cijevi, koja se koristi kada puška ima ulogu lahkog puškomitraljeza, su ugrađene nožice radi povećanja stabilnosti. Na kraju cijevi se nalazi osam jezičaka koji se koriste za spajanje cijevi sa kućištem. Na usta cijev se može postaviti prigušivač.

Kućište (sanduk) je napravljeno od legure aluminija sa insertima od tvrdog čelika i to na spoju sanduka sa cijevi i vođice zatvarača. Sa gornje strane kućišta je postavljen optički nišan koji ima ulogu i ručice za nošenje. Optički nišan ima uvećanje 1,5 puta i uradila ga je firma Swarovski. Upotreba nišana je vrlo jednostavna. U slučaju oštećenja optičkog nišana postoje pomoćni mehanički nišani na samom optičkom nišanu. Kućište se jednostavno odvaja od kundaka tako što se utvrđivač koji se nalazi iznad okvira pritisne udesno i nakon toga se kućište svuče prema naprijed. Sa zadnje strane kućišta se nalazi nosač zatvarača sa zatvaračem koji se jednostavno skine povlačenjem unazad. Sa desne i lijeve strane nosača zatvarača nalaze se vođice sa povratnim oprugama. Desna je povezana sa gasnim klipom, a lijeva sa ručicom za punjenje. Zatvarač nakon ispaljenog zadnjeg metka ostaje u zadnjem položaju. Nakon ponovnog punjenja potrebno je ručicu zatvarača otpustiti iz zadnjeg položaja da krene prema naprijed i ubaci novi metak u cijev. Ručica miruje tokom paljbe ali ima mogućnost da se uspostavi čvrsta veza sa nosačem zatvarača ukoliko je potrebno. Zatvarač je rotacionog tipa i ima 7 bravica za bravljenje.

Zadnja strana kundaka je i ujedno poklopac koji se uklanja da bi se izvadio mehanizam za okidanje koji se nalazi u malom kućištu. Mehanizam je napravljen sav od plastike osim opruga i utvrđivača. Interesantno rješenje je i izbora paljbe. Na Stg77 ne postoji nikakav prekidač niti preklopnik kojim izabiremo način paljbe (pojedinačna ili rafalna paljba). To se reguliše na samom okidaču. Okidač ima dva stepena povlačenja. Prvi stepen služi za pojedinačnu paljbu dok daljnjim povlačenjem na drugi stepen se ostvaruje rafalni režim paljbe.

Kundak je sa ručicom za okidanje napravljen od tvrdog polimera koji ujedno objedinjuje sve komponente puške. Radi se u dvije boje zelena i crna. Štitnik okidača se proteže čitavom dužinom ručice tako da ne ograničava upotrebu puške sa debelim rukavicama. Kočnica se nalazi iznad okidača i pomjera se pritiskom sa jedne na drugu stranu kućišta. Na kućištu su ugrađena dva otvora za izbacivanje čahura tako da Stg77 mogu koristiti i desnoruki i ljevoruki strijelci. Jednostavnim prebacivanjem poklopca sa lijeve strane na desnu i zamjenom samog zatvarača koji izbacivač čahura ima na lijevu stranu dobijamo oružje koje koriste ljevoruki strijelci. Sa donje strane nalazi se otvor za okvir. Iza otvora nalazi se utvrđivač okvira koji oslobađa okvir pritiskom prema gore.

Okvir je napravljen od providne tvrde plastike, tako da u svakom trenutku strijelac ima uvid sa koliko municije raspolaže. Kapaciteta okvira je 30 za pušku i 42 metka za verziju lahkog puškomitraljeza. Sam okvir se jednostavno rasklapa i čisti.

Kada se postavi teška cijev (HBAR) puška ima ulogu lahkog puškomitraljeza. Tada se može izvršiti i izmjena na samom zatvaraču da puca otvorenog zatvarača radi poboljšanog hlađenja pri dužim rafalima. Ova verzija ima oznaku Steyr AUG LMG. Kod ove opcije koristi se optički nišan uvećanja 4X radi gađanja ciljeva na većim daljinama.

Postoji verzija automata kalibra 9 X 19mm sa oznakom Steyr AUG 9mm. Promjene su izvršene na zatvaraču tako da automat ne radi na pozajmici barutnih gasova nego na trzaju zatvarača. Dužina cijevi kod automata je 420mm. Usadnik okvira ima dodatak tako da prihvata okvire od Austrijskih automata MPi81 i TMP. Oružje puca iz zatvorenog zatvarača.

1997. godine pojavljuje se modernija verzija pod nazivom AUG A2. Spoljne modifikacije su da je uklonjen optički nišan i na njegovo mjesto postavljena Picatinny (MIL-STD-1913) šina na koju se mogu ugraditi različiti dnevni ili noćni optički nišani. Ručica za repetiranje je redizajnirana i može da se obori prema gore kada nije u upotrebi.

2005. godine izlazi na tržište najnovija verzija oznake AUG A3. Sa gornje strane je ugrađena duga Picatinny (MIL-STD-1913) šina, a sa prednje strane na pozicijama 3, 6 i 9 su ugrađene kraće šine radi ugradnje svih vrsta optičkih nišana, taktičkih lampi i laserskih markera. Na donju šinu se može postaviti podcijevni lanser granata, prednja ručica ili nožice. Sam koncept oružja nije promijenjen, tako da preobuka vojnika koji su koristili AUG A1 ne predstavlja problem.[1]

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Austrijski vojnici prilikom vježbe sa AUG puškama.
Australski vojnik sa AUG puškom.

Reference[uredi | uredi izvor]