Stojan Župljanin

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Stojan Župljanin
Example alt text
Stojan Župljanin
Rođenje 28. septembar 1951.
Maslovare, Bosna i Hercegovina

Stojan Župljanin (Ćirilica: Стојан Жупљанин) je rođen 28. septembra, 1951. godine.

Od 1991. godine je bio načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci. Od maja do jula 1992. godine bio je član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), a 1994. postao je savjetnik predsjednika RS za unutrašnje poslove.

Stojana Župljanina Haški tribunal tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima Bosanske krajine, odnosno tzv. Autonomne regije Krajina koja je stvorena septembra 1991. godine i koja je obuhvatala 16 općina BiH.

Prema optužnici, Župljanin je imao operativnu kontrolu nad općinskim i regionalnim policijskim snagama, uključujući i one koje su bile zadužene za logore.

Kao član Regionalnog kriznog štaba Župljanin je, prema optužnici, lično i sa drugima, učestvovao u ostvarenju plana etničkog čišćenja ARK, te je 10.000 Bošnjaka i Hrvata deportovao iz Bosanske krajine, a hiljade su ubijene u napadima na mjesta u kojima su živjeli i u logorima na tim prostorima.

Optužnica protiv njega podignuta je 17. decembra 1999. godine, a otpečaćena 13. jula 2001. godine [1].Od objavljivanja optužnice Župljanin je bio u bjekstvu.

Uhapšen je 11. juna 2008. godine u okolini Beograda,Srbija [2].