Stuart (dinastija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stewart/Stuart
DržaveŠkotska, Engleska, Irska, Velika Britanija
OsnivačRobert II, kralj Škotske
Posljednji vladarAna, kraljica Velike Britanije
Posljednji muški članHenry Benedict Stuart
Osnovana1371.
Izumrla1807.

Dinastija Stuart je bila škotska, a kasnije i engleska i irska, te naposljetku britanska kraljevska dinastija. Prvobitno nazvana Stewart, ime dinastije je galicizirano za vrijeme boravka Marije Stuart u Francuskoj.

Na škotsko prijestolje došli su 1371. godine, kada je krunu Škota naslijedio Robert II. Kada je istu krunu preuzela Marija I, očekivalo se da će nakon njene smrti Stewarte zamijeniti dijete iz dinastije Marijinog muža. Međutim, kako je Mariju naslijedio njen jedini sin, Jakov VI, rođen iz njenog drugog braka sa Henrikom Stuartom, dinastija je ostala nepromjenjena.

Godine 1603. umire Elizabeta I, kraljica Engleske, ne ostavivši potomke. Kako je ona bila posljedni Tudor, a njen najbliži srodnik, škotski kralj Jakov VI, sin njene tetke Margarete Tudor, Stuarti su zasjeli i na englesko-irski tron.

Krune Engleske i Škotske Stuarti će nositi sve do 1707. godine, kada se Škotska i Engleska i parlamentarno ujedinjuju u kraljevinu Veliku Britaniju. Prvi, jedini i posljednji Stuart na britanskom prijestolju bila je kraljica Ana. Budući da je ona nadživjela svu svoju djecu, a njen rođak i prethodnik Vilim III nije imao djece, kruna je otišla Hannovercima, potomcima Anine pratetke Elizabete Stuart.

Stuarti nisu u potpunosti izumrli smrću posljednjeg vladara iz te porodice; posljednji član dinastije je bio kardinal Henry Benedict Stuart, unuk Jakova II i VII. Klan Stewart, međutim, postoji i danas.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]