Sulejman II

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Sulejman II
SuleimanII.jpg
Sultan Osmanlijskog carstva
Vladavina 1687 - 1691
Prethodnik Mehmed IV
Nasljednik Ahmed II
Krunidba 1687
Dinastija Osmanlije
Otac Ibrahim Padišah
Majka Saliha Dilaşub Sultan
Rođenje 15. april 1642
Smrt 22. juni 1691

Sulejman II (15. april 1642. - 22. juni 1691.), osmanlijski sultan.

Sulejman II postaje sultan 1687. godine nakon svrgavanja brata Mehmeda IV. Razlog bratovog svrgavanja bio je katastrofalni rat s Austrijom koji se nastavio tokom cijele kratke vladavine Sulejmana II.

Kao mlađi brat Mehmeda IV, Sulejman je većinu svog života proveo u kafezu, neka vrsta luksuznog zatvora za prinčeve krvno vezanih sa Topkapijskom palačom (zatvor je napravljen da se onemogući bilo kakva organizacija pobune).

Kada je delegacija došla u njegovu ćeliju 8. novembra 1687, nudeći mu tron nakon ubistva njegovog brata 1687, Sulejman je mislio da ga žele ubiti. Jedva su ga ubijedili da izađe van palače kako bi mu predali mač kalifa.

Jedva sposoban da preuzme kontrolu nad carstvom, Sulejman je ipak izabrao Ahmeda Faizil Köprülüa za Velikog vezira. Pod Köprülüovim vodstvom, Osmanlije su zaustavile austrijski ulazak u Srbiju i uništile pobunu Bugara. Tokom pokušaja ponovnog osvajanja Ugarske, Köprülü je savladan i ubijen od carskih trupa pod vodstvom Louis William od Badena kod Szlankamena 1690.

Smrt 1691. godine ga ipak spašava od negativnih posljedica toga posljednjeg vojnog poraza.

Naslijedio ga je brat Ahmed II