Sulejman II

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sulejman II

Sulejman II (15. april 1642. - 22. juni 1691.), osmanlijski sultan.

Sulejman II postaje sultan 1687. godine nakon svrgavanja brata Mehmeda IV. Razlog bratovog svrgavanja bio je katastrofalni rat s Austrijom koji se nastavio tokom cijele kratke vladavine Sulejmana II.

Kao mlađi brat Mehmeda IV, Sulejman je većinu svog života proveo u kafezu, neka vrsta luksuznog zatvora za prinčeve krvno vezanih sa Topkapijskom palačom (zatvor je napravljen da se onemogući bilo kakva organizacija pobune).

Kada je delegacija došla u njegovu ćeliju 8. novembra 1687, nudeći mu tron nakon ubistva njegovog brata 1687, Sulejman je mislio da ga žele ubiti. Jedva su ga ubijedili da izađe van palače kako bi mu predali mač kalifa.

Jedva sposoban da preuzme kontrolu nad carstvom, Sulejman je ipak izabrao Ahmeda Faizil Köprülüa za Velikog vezira. Pod Köprülüovim vodstvom, Osmanlije su zaustavile austrijski ulazak u Srbiju i uništile pobunu Bugara. Tokom pokušaja ponovnog osvajanja Ugarske, Köprülü je savladan i ubijen od carskih trupa pod vodstvom Louis William od Badena kod Szlankamena 1690.

Smrt 1691. godine ga ipak spašava od negativnih posljedica toga posljednjeg vojnog poraza.

Naslijedio ga je brat Ahmed II