Super Billy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Super Bili)
Super Billy
Super Bili na omotu hrenovki Super Pili
Izvorni naslovSuper Bili
AutorBerin Tuzlić
GlumciEnis Bešlagić
Aleksandar Seksan
Amra Kapidžić
Semir Krivić
Alban Ukaj
Labinot Lajci
PorijekloBosna i Hercegovina
Originalni jezikbosanski
Br. sezona1
Br. epizoda53
Trajanje20 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaBHT 1
Emitiranje10. novembar 2004. – 15. juli 2007.

Super Billy/Super Bili je prva bosanskohercegovačka animirana serija. Prikazivala se na BHT 1 kanalu u sklopu dječijeg programa. Premijera serije je bila 10. novembra 2005. Serija je napravljena kao reklama mesne industrije Lijanovići. Prikazan je i u SAD-u putem najveće producentske kuće za dječiji program Cartoon Network. Seriju je producirala kuća Via Media i Pixel, a serija je rađena godinu i po.

Serija prati dogodovštine Super Billija i njegovih prijatelja Buce, Lili i njegove bake. Serija je imala jako veliku gledanost, a snimljeno je 53 epizoda, ukupno 262 minute filma. Radnja se odvija u na različitim mjestima u različita vremena. Serijal je najsličniji njemačkom crtanom filmu Sport Billy koji je imao prijateljicu Lilly, bio sportista i putovao po svijetu.

Glasove su posudili: Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Semir Krivić, Alban Ukaj, Labinot Lajçi.

Sinopis[uredi | uredi izvor]

U seriji se govori o avanturama Bilija i njegovih prijatelja. Bilijeva baka je vlasnica supermarketa u kojem se nalaze Pili salame (op.a Lijanovići) koje daju Biliju veliku moć. Tu salamu želi da ukrade glavna negativka Kobajagi i njeni nespretni pomoćnici Žlof i njegov nećak Čili. Super Bili često putuje, a ponekad se nalazi i u drugim vremenskim kontiniumima. Svaki put sa sobom nosi salame i Kobajagi, Žlof i Čili pokušavaju da se domognu tih salama. Super Bili i njegova družina proputovali su kroz: Egipat, London, New York, Pariz, Istanbul, Havaje, Antartik, a bili su i vremenu drevnih Asteka i u legendi o Atlantidi. Ponekad oni trebaju da osvoje salame kao u epizodi sa košarkaškom utakmicom. U zadnji trenutak kad se negativci skoro domognu salama Bili pojede salamu i dobije super-moći kojima pobijedi Kobajagi i njene sluge. Na kraju svake epizode Bili kaže "I ne zaboravite Da bi zdravi i jaki bili jedite ...". To je ujedno i slogan kompaniji Lijanovići.

Likovi[uredi | uredi izvor]

  • Super Bili: Super Bili je dječak sa super-moćima koje mu daje Pili salama. Pili salama se može naći u Bakinom supermarketu. Billy je dobar prijatelj sa Bucom i svojom simpatijom Lili. On od Lili dobije poljubac svaki puta kada spasi salamu. Bili je često na putovanjima i jako se zanima sa prostor i vrijeme. Dobar je i kao sportista jer odlično igra košarku. Na kraju svake epizode kaže "Da bi zdravi i jaki bili jedite..." (op.a Pili)
  • Lili: Lili je djevojčica u koju je Bili zaljubljen. Lili je lijepa i pametna. Uvijek je moralna podrška Biliju. Kada god Bili i Buco upadnu u kakvu nevolju Lili ih pokušava spasiti. Kada pobijedi negativce Lili uvijek poljubi Bilija.
  • Buco: Buco je Bilijev i Lilin prijatelj. Buco je debeo i uvijek je gladan. Kada se pripremaju da spase salame Buco uvijek misli na hranu. Buco ima problema i u izgovoru. On također najviše voli kada svrate do Bakinog supermarketa jer ga baka uvijek počasti jednom salamom. Kada je akcija spašavanja salami Buco uvijek upadne u nevolju, ali često zna biti ključan u borbi protiv Kobajagi i njenih sluga.
  • Kobajagi: Kobajagi je glavna negativka u seriji. On je jako ružna, ali je i bogata. Ima dvojicu sluga Žlofa i Čilija koji pokušavaju ukrasti salame, ali ti se pokušaju uvijek završe loše po Žlofa i Čilija pa i za Kobajagi. Ipak ona na kraju odustane od krađa shvativši da su Žlof i Čili nesposobni, ali ipak se na kraju zaljubi u Žlofa.
  • Žlof: Žlof je nesposobni kriminalac kojeg je unajmila Kobajagi zajeno sa njegovim nećakom Čilijem. On u brojnim pokušajima krađe uvijek nastrada. Na kraju on i Kobajagi se zaljube jedno u drugo.
  • Čili: Čili je mali dječačić koji sa svojim ujakom Žlofom pokušava ukrasti salame. Njegov uzor mu je ujak Žlof koji ga je pokvario. Na kraju kada se Žlof i Kobajagi vjenčaju, Čili se priključi Biliju i njegovoj družini i obeća da u budućnosti neće praviti loša djela.
  • Baka: Baka je pozitivka u seriji i baka je Biliju. Ona je vlasnica Bakinog supermarketa u kojem se mogu kupiti Pili salame. Buco je najradije voli posjećivati. Često je podrška Biliju i voli da ga ohrabruje i uvijek je ta koja mu donosi salame.

Glasovi[uredi | uredi izvor]

Lijanovići[uredi | uredi izvor]

Kroz čitavu seriju, mesna industrija Lijanovići je reklamirana u seriji. U scenama sa salamom, na salamama je uvijek pisalo Lijanovići, na uvodnoj i završnoj špici bio je logo Lijanovića, a i na kraju serije Super Bili bi uvijek izrekao slogan kompanije Da bi zdravi i jaki bili jedite Pili. I Lijanovići su lansirali dva proizvoda koja se tiču serije. Radi se o lancu proizvoda, salami Super Pili u kojoj se Bili pojavljivao kao junak, hrenovke i paštete Super Pili, a također je napravljeno i mlijeko Lili. Reklama za mlijeko Lili je bila animirana sa likovima iz serije. Bili je ujedno postao maskota Pili proizvoda i često se može vidjeti u tržnim centrima i na dječijem programu OBN televizije.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]