Svijet u kojem živim (Indexi)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Svijet u kojem živim
Singl ploča Indexi
Objavljen1971
ŽanrPop
Trajanje8:15
IzdavačJugoton
Hronologija albuma Indexi
Ne želim tvoju ljubav
(1968)
Svijet u kojem živim
(1971)
Krivac si ti
(1972)

Svijet u kojem živim je singl ploča sarajevskog muzičkog sastava Indexi kojeg je u martu 1971. godine objavila izdavačka kuća Jugoton. Stihove za ovu antologijsku i na koncertima Indexa najviše izvođenu pjesmu napisao je legenda sarajevske muzičke scene Želimir Altarac Čičak.[1][2] Početkom 1970-ih Indexi su već bili jedan od najznačajnijih muzičkih sastava na jugoslavenskoj rock sceni. Ovakav ugled stečen je čestim nastupima na "pop" festivalima "beat" muzike (u to vrijeme "rock" je još bio nepoznat izraz u zemljama bivše Jugoslavije) i povremenim singlova i EP izdanja. Grupa Indexi je u to vrijeme bila jedan od rijetkih muzičkih sastava u bivšoj Jugoslaviji koji se usudio eksperimentirati u proširenju granica pop pjesama i snimiti ponekad duže pjesme. Nažalost, diskografske kompanije koje su u to vrijeme bile u državnom vlasništvu nisu bile voljne riskirati i umjesto toga su ih prisilile da nastave stvarati kratke pop pjesme za širu publiku. Ovaj singl koji je objavljen 1971. godine rezultat je očitog kompromisa. Na njemu su dvije prilično kratke pjesme pogodne za radijsko izvođenje, ali sa složenim muzičkim aranžmanima i tekstovima. Na ovoj singl ploči prvi put se pojavio još jedan novi član Indexa, Ranko Rihtman, klasično školovani kompozitor i pijanist koji je preuzeo odgovornosti za elekrične orgulje. Pjesma "Svijet u kojem živim" počinje sa nezaboravnim uvodom na električnoj gitari i basu. Nakon toga im se pridružuju bubnjevi i orgulje i na kraju snažno pjevanje "živim život svoj to je sve što sada imam ja" Davorina Popovića, koji kasnije instrumentalnim pjevanjem podupire melodiju na solo gitari.

Pjesma "Da sam ja netko" je vrsta "protestne", društveno angažirane pjesme o uklanjanju nepravdi i uvođenju ljubavi i brige među ljude. Tekst je napisala Maja Perfiljeva, a muziku Hrvoje Hegedušić. Slobodan Kovačević u ovoj pjesmi ponovo pokazuje vještinu sa svojim dugotrajnim gitarskim solima, potpomognut zvukom električnih orgulja i marševskom ritam sekcijom. Ove dvije pjesme snimljene 1971. godine na singl ploči bile su komercijalno popularne i umjetnički važne, a ubrzo su postale klasični dio muzičkog repertoara grupe Indexi.[3]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pjesma dana / Indexi: "Jedan čovjek i jedna žena na peronu sreće stoje još"". radiosarajevo.ba. Pristupljeno 3. 8. 2021.
  2. ^ Altarac, Želimir (2017). Antikvarnica snova. Sarajevo: Dobra knjiga. str. 27-28. ISBN 978-9958-27-384-1. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Indexi: "Svijet u kojem živim"". progarchives.com. Pristupljeno 3. 8. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]