Tarik Samarah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tarik Samarah
Tarik Samarah
Rođenje1965
Zagreb
Vrsta umjetnostifotografija
Veb-sajt: Tarik Samarah

Tarik Samarah (Zagreb, 1965. godine) jest bosanskohercegovački fotograf, čija se interesovanja kreću u polju umjetničke i dokumentarne fotografije. Za svoj dugogodišnji rad na temu srebreničkog genocida osvojio je mnogobrojna priznanja i nagrade.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Tarik Samarah (fotograf i osnivač Memorijalne galerije 11/07/95) rođen je 1965. godine u Zagrebu, a posljednjih trideset godina živi i radi u Sarajevu.[1] Njegova interesovanja kreću se u polju umjetničke i dokumentarne fotografije, a svoj najveći profesionalni uspjeh ostvario je upravo na ovom polju sa ciklusom crno - bijelih fotografija i projektom "Srebrenica - genocid u srcu Evrope"[2]. Fotografije koje su nastale u postratnom periodu, između 2002. i 2005. godine u Srebrenici i na području istočne Bosne, objavljene su prvi put 2004. godine u knjizi Srebrenica. Knjiga "Srebrenica" je u saradnji sa udruženjem Pokret majki Srebrenice i Žepe, podijeljena je službenicima Tribunala u Hagu, diplomatskom koru u Bosni i Hercegovini, političarima, novinarima, kao i optuženim za ratne zločine u Hagu. Godinu dana kasnije, objavljena je i monografija "Srebrenica". Poznati svjetski časopis za grafički dizajn "HOW" iz New York City-a proglasio je "Srebrenicu" najboljom publikacijom 2005. godine u svijetu. Pored toga, monografija je dobila priznanje Sajma knjige u Ljubljani, Večernjakovog pečata, nagradu Udruženja izdavača i knjižara BiH i mnoge druge. Osim priznanja i nagrada, knjiga je dobila i pozitivne recenzije u nekim od vodećih svjetskih časopisa koji se bave fotografijom i dizajnom ("Step Inside Design", poznati svjetski časopis na području dizajna objavio je zapaženu recenziju).  

Njegove fotografije su bile izlagane u mnogim renomiranim umjetničkim galerijama, muzejima i javnim prostorima u svijetu, u vidu samostalnih i kolektivnih izložbi. Neke od njih odvijale su se u: Muzeju Holokausta u Washington D.C., Sjedištu UN-a u New Yorku, Galerie du Jour u Parizu, Holandskom Parlamentu u Hagu, Memorijalnom centru Westerbork, galeriji Pordenone Arte Contemporanea u Italiji, zatim putujuće izložbe Anne Frank Muzeja u Rabatu, Cape Townu, te u Muzeju Holokausta i Obrazovnom Centru Illiinois, galeriji Skokie u Chicagu, Norveškom centru za studije holokausta i religijskih manjina u Oslu, Plaine de Plainpalais u Ženevi, te Westminster Abbey u Londonu i mnogim drugima. Samarah je autor dvije publikacije svojih fotografija. Druga po redu, monografija "Srebrenica" je objavljena u dva izdanja, jedno na bosanskom i engleskom jeziku, drugo na katalonskom i engleskom jeziku. Samarahove fotografije su obišle svijet kroz naslovne strane različitih naučnih i istraživačkih knjiga i publikacija. Fotografije iz ciklusa "Srebrenica" danas su dio stalne postavke Memorijalne galerije 11/07/95 koja se nalazi u Sarajevu. Osim što je zamišljena kao mjesto stalnog spomena nevino stradalim Srebreničanima i istovremeno kao mjesto artikulacije glasova protiv svih oblika nasilja u svijetu, Galerija 11/07/95 predstavlja ishodište i zaokruženje Samarahovog rada na ovu temu. 

Odabrane izložbe[uredi | uredi izvor]

  • „11 juli“, Memorijalni centar Potočari (2003)
  • „Srebrenica“, Parlament Kraljevine Holandije (2005)
  • „Ostavljeni u Srebrenici: deset godina kasnije“, Muzej Holokausta Washington (2005) [3]
  • “Deset godina kasnije: komemorativna umjetnost, izložbe, umjetničke instalacije, prikazivanje filmova i prezentacije“ , UN zgrada New York (2005)
  • “8372 nisu došli”, Muzej Mimara, Zagreb (2006)
  • “Moji neprijatelji: nacionalizam i ksenofobija”, Vivisect fest, Novi Sad (2006)
  • „Srebrenica", Memorijalni centar Kamp Westerbork, Holandija (2007)
  • „Naša priča“, Galerie du jour, Pariz (2009)[4]
  • „Srebrenica“, War Photo Limited, Dubrovnik (2012) [5]
  • “Aftermath Project – Changing Cultural Landscape – Tendencies of engaged post-Yugoslav contemporary photography” (kolektivna izložba) (PARCO Pordenone Arte Contemporanea - Italija, Spazi Espositivi via Bertossi), Pordenone, Italija, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, Hrvatska Kulturni centar Beograda - Podroom i Galerija Remont, Republika Srbija, Beograd (2013) [6]
  • “Ostavljeni u Srebrenici – dvadeset godina poslije”, Centar za studije Holokausta i religijskih manjina, Oslo (2015)
  • “Srebrenica – genocid u srcu Evrope”, Trg Plainpalais, Ženeva (2015)[7]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • "Srebrenica", knjiga (2004)
  • "Srebrenica", monografija, prvo izdanje na bosanskom/engleskom jeziku (2005) [8]
  • "Srebrenica", monografija, drugo izdanje na katalonskom/engleskom jeziku (2008)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "O autoru". tariksamarah.com. Pristupljeno 7. 3. 2016.
  2. ^ www.neomedia.hr, NEOMEDIA komunikacije -. "Tarik Samarah: Pred očima ravnodušnih dogodila se Srebrenica". Novi list online portal. Pristupljeno 7. 3. 2016.
  3. ^ "Abandoned at Srebrenica: Ten Years Later". ushmm.org. Arhivirano s originala, 14. 5. 2019. Pristupljeno 15. 5. 2019.
  4. ^ "Pariz – Galerie du jour, April 2010. | Tariksamarah.com". tariksamarah.com. Pristupljeno 7. 3. 2016.
  5. ^ "War Photo Limited". www.warphotoltd.com. Pristupljeno 7. 3. 2016.
  6. ^ "Tarik Samarah". aftermathsee.wordpress.com. Pristupljeno 15. 5. 2019.
  7. ^ "Ženeva, Trg Plainpalais, Juni – Juli 2015". tariksamarah.com. Pristupljeno 7. 3. 2016.
  8. ^ "Srebrenica". interliber.com. Pristupljeno 15. 5. 2019.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]