Tefsir Ibn-Kesira

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Naslovna stranica besplatnog primjerka prijevoda Tefsira ibn Kesira na bosanski jezik

Tefsir-ul-Kur'anil-Azim ili popularno Tefsir ibn Kesir je kapitalno djelo poznatog islamskog učenjaka Hafiza Ibn Kesira. Djelo je tradicionalno tumačenje (Tefsir) Kur'ana.

Ibn Kesir tumači Kur'an na poseban način i to oslanjajući se na izvore po slijedećem redu : tumači Kur'an drugim Kur'anskim ajetima, zatim Hadisima Poslanika Muhammeda, nakon toga uzima u obzir izreke Ashaba, a onda izreke generacija koje poslije dolaze. To je jedan od razloga radi koje je Tefsir opće prihvaćen širom svijeta.

U izvornom djelu pisac je prilikom tumačenja navodio i takozvane "Isralijate", tj. navode iz "Starog zavjeta" i predaje iz Kršćanske i Jevrejske tradicije. U novijim izdanjima "Tefsira Ibn Kesir" se izbacuju "Isralijati".

Dio iz knjige[uredi | uredi izvor]

Prijevod tefsira posljednjeg dijela Kur'ana (Amme džuz) na bosanski jezik (pdf)