Teorija velikog praska (serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Teorija velikog praska
Naslovni kadar
Izvorni naslovThe Big Bang Theory
ŽanrSitkom
AutoriChuck Lorre
Bill Prady
RazvojChuck Lorre Productions
Warner Bros. Television
RežiserMark Cendrowski
GlumciJohnny Galecki
Jim Parsons
Kaley Cuoco
Simon Helberg
Kunal Nayyar
Sara Gilbert
Mayim Bialik
Melissa Rauch
Kevin Sussman[1]
Laura Spencer
Porijeklo SAD
Originalni jezikEngleski
Br. sezona12
Br. epizoda279 (spisak)
Produkcija
Izvršni producentiChuck Lorre
Steven Molaro
Bill Prady
Eric Kaplan
ProducentFaye Oshima Belyeu
MontažaPeter Chakos
Trajanje18–22 minute (bez reklama)
Emitiranje
Originalna mrežaCBS
Emitiranje24. 9. 2007 – 16. 5. 2019.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Teorija velikog praska (engleski: The Big Bang Theory) američka je humoristička TV-serija čiji su autori Chuck Lorre i Bill Prady (obojica su ujedno i izvršni producenti, zajedno sa Stevenom Molarom), a koja se prikazivala na američkoj TV-mreži CBS od 24. septembra 2007. do 16. maja 2019.

Radnja serije smještena je u Pasadenu (Kalifornija), a glavni likovi su dvojica genijalaca: eksperimentalni fizičar Leonard Hofstadter i teorijski fizičar Sheldon Cooper (obojica zaposlena na Caltechu), njihova susjeda Penny (konobarica s glumačkim aspiracijama) i dvojica Leonardovih i Sheldonovih prijatelja i kolega, astronautički inženjer Howard Wolowitz i astrofizičar Rajesh Koothrappali (također zaposleni na Caltechu). U kasnijim sezonama još su tri lika dodana u glavnu postavu: Leslie Winkle (Leonardova, Sheldonova i Rajeshova kolegica s posla), Bernadette Rostenkowski (na početku pojavljivanja studentica mikrobiologije i Pennyjina kolegica konobarica, koja nakon relativno kratkog vremena završi studije i zaposli se u farmaceutskoj industriji) i Amy Farrah Fowler (Sheldonova prijateljica, neurobiologinja).

Prikazano je 12 sezona, odnosno 279 epizoda. Prve tri sezone prikazivane su ponedjeljkom, odmah nakon serije Dva i po muškarca (koju je također producirao Lorre), dok je od četvrte sezone prikazivana četvrtkom. U martu 2014. službeno je potvrđeno da će se snimati još tri sezone, a u martu 2017. produžena je za još dvije. U augustu 2018. objavljeno je da će 12. sezona biti i posljednja i da će imati 24 epizode.[2] Serija je u šestoj sezoni postala veoma gledana, a epizoda "The Bakersfield Expedition" imala je 20 miliona gledalaca.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

  • Leonard Hofstadter (Johnny Galecki) – eksperimentalni fizičar čiji je kvocijent inteligencije 173, a koji je doktorirao u 24. godini. On je centralni lik serije. Stanuje s kolegom i prijateljem Sheldonom Cooperom. Tokom prve tri sezone scenaristi su se poigravali romansom između njega i Penny; njihove neriješene seksualne tenzije na početku su bile gotovo glavna okosnica cjelokupne serije – bili su u kratkoj intimnoj vezi, koju su dvaput prekidali, da bi do 8. sezone vezu ponovo nastavili, ovog puta ozbiljnu, pa su sada u braku. Nizak je, što mu se često nabija na nos. Stidljiv je i šeprtljav.
Glumačka postava serije na Comic Conu 2008.
  • Sheldon Cooper (Jim Parsons) – teorijski fizičar porijeklom iz istočnog Texasa. Bio je dijete genije i počeo je studirati u 11. godini (nakon petog razreda). Ima dva doktorata, kvocijent inteligencije mu je 187, a tvrdi da ima i eidetsko pamćenje. Unatoč tome, ima velikih problema s razumijevanjem ironije, sarkazma i humora općenito. Pomalo je autističan jer svijet vidi u drugom svjetlu. Upravo te karakteristike glavni su izvor humora njegovog lika, ali i središte radnje većine epizoda. Sheldon dijeli stan s kolegom i prijateljem Leonardom Hofstadterom, a posebno je zanimljiv njegov odnos s Penny. Međuljudski odnosi potpuna su mu misterija, naročito dio vezan uz romantiku i seksualnost. Ima i velik broj smiješnih opsesivno-kompulzivnih "mušica", kao što su obavezno kucanje na vrata tri puta, potreba za završetkom svega što je započeto, ima svoje mjesto za sjedenje u svim prostorima gdje duže boravi, beskompromisno slijeđenje pravila i zakona te mnoge druge. Popularna je postala njegova poštapalica "Bazinga!", koju kaže nakon svake svoje šale (koje su rijetke). Veći dio serije istraživao je teoriju struna, ali se kasnije prebacio na tamnu materiju. Najpametniji je lik u seriji. Često ismijava Howarda zbog toga što nema doktorat. Ima i neobičan smisao za humor. Na kraju treće sezone upoznaje Amy Farrah Fowler, kojom se ženi na kraju 11. sezone.
  • Penny (Kaley Cuoco) – privlačna plavuša, rođena i odrasla u Nebraski koja živi u stanu odmah preko puta Sheldona i Leonarda. Njenim doseljavanjem počela je i serija. Prikazuje se kao jedini lik koji nije pametan, ali je krase izuzetna ljepota i snalažljivost. Iako za život zarađuje kao konobarica u The Cheesecake Factoryju, Penny ima glumačke težnje, pa gotovo neprestano ide na audicije, koje su se pokazale neuspješnim. Do osme sezone dala je otkaz u "Cheesecake Factoryju" i zaposlila se kao farmaceutska prodavačica (promotorica), u čemu joj je pomogla Bernadette, zaposlivši je u kompaniji u kojoj ona radi kao istraživačica. Jedini je od glavnih likova čije prezime nije otkriveno.
  • Howard Wolowitz (Simon Helberg) – astronautički inženjer, Jevrej koji živi s majkom (koju u seriji nikad ne vidimo nego samo čujemo). Za razliku od svojih prijatelja i kolega, Howard nema doktorat, ali taj nedostatak brani teorijom da stvari koje on dizajnira zaista postoje i lansiraju se u svemir dok se njegovi prijatelji bave isključivo teoretskim radom. Ipak, njegov zaštitni znak predstavljaju nevjerovatno neuspješna "upucavanja djevojkama" (od kojih se i sama Penny ponekad zgraža). Prošlost su mu obilježili velik broj gadosti i avanture s prostitutkama. Do ženidbe s Bernadette pokazao je ograničen uspjeh na ljubavnom planu. Vjeran joj je iako imaju pomalo neobičan odnos: ona radi u farmaceutskoj industriji, pa ima više novca nego on, što dovodi do nekih smiješnih situacija. I njegov odnos s Rajeshom uzrokuje dosta smiješnih situacija aludiranjem na homoseksualne konotacije u ophođenju među dvojicom najboljih prijatelja, pogotovo zato što Rajesh često ne shvata kako neke engleske fraze zvuče onima oko njega (što domaći prevodioci ponekad ni ne prevedu ili pogrešno prevedu takve situacije). U seriji dosta ističe svoje uspjehe, poput odlaska u svemir.
  • Rajesh "Raj" Koothrappali (Kunal Nayyar) – porijeklom je iz New Delhija (Indija), a radi kao astrofizičar. Izrazito je stidljiv u prisustvu žena (ne računajući rodbinu), što dovodi do njegove nemogućnosti komunikacije s njima (tzv. selektivni mutizam) osim ako nije pod utjecajem alkohola ili ako misli da je pod njegovim utjecajem. Unatoč tome, a za razliku od svog najboljeg prijatelja Howarda, Raj je dosad imao mnogo više sreće s djevojkama. Njegove roditelje, doktora i gospođu Koothrappali, vidimo samo posredstvom veb-kamere u nekim epizodama. Njegova sestra Priya bila je u vezi s Leonardom. Rajesh kroz sezone uspijeva savladati svoj selektivni mutizam te u sedmoj sezoni počinje pričati s njima bez utjecaja alkohola. Metroseksualac je, a krase ga dobar modni ukus i smisao za organizaciju. Usko je vezan sa svojim psom Cimetkom.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Lik Glumi ga Sezone
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
Glavni
Leonard Hofstadter Johnny Galecki Glavni
Sheldon Cooper Jim Parsons Glavni
Penny Kaley Cuoco Glavni
Howard Wolowitz Simon Helberg Glavni
Raj Koothrappali Kunal Nayyar Glavni
Leslie Winkle Sara Gilbert Epizodni Glavni Gost Gost
Bernadette Rostenkowski-Wolowitz Melissa Rauch Epizodni Glavni
Amy Farrah Fowler Mayim Bialik Gost Glavni
Stuart Bloom Kevin Sussman Epizodni Glavni Epizodni Glavni
Emily Sweeney Laura Spencer Epizodni Glavni Gost
Epizodni
Kurt Brian Patrick Wade Epizodni
Eric Gablehauser Mark Harelik Epizodni
Mary Cooper Laurie Metcalf Epizodni Epizodni Epizodni
Gđa Wolowitz Carol Ann Susi Epizodno, samo glas Gost
V. M. Koothrappali Brian George Epizodni Epizodni Epizodni Gost Epizodni
Gđa Koothrappali Alice Amter Epizodni Gost
Barry Kripke John Ross Bowie Epizodni
Beverly Hofstadter Christine Baranski Epizodni Gost Epizodni
Wil Wheaton Wil Wheaton Epizodni Epizodni
Zack Johnson Brian Thomas Smith Epizodni Epizodni Epizodni
Priya Koothrappali Aarti Mann Epizodni
Wyatt Keith Carradine Gost Epizodni Epizodni
Rektor Siebert[a] Joshua Malina Gost Epizodni Gost Epizodni
Mike Rostenkowski Casey Sander Epizodni Epizodni
Alex Jensen Margo Harshman Epizodni
Janine Davis Regina King Epizodni Gost
Lucy Kate Micucci Epizodni Gost Gost
Bert Kibbler Brian Posehn Epizodni Epizodni
Arthur Jeffries Bob Newhart Epizodni Gost Gost
Dave Gibbs Stephen Merchant Epizodni
Claire Alessandra Torresani Epizodni Gost
Alfred Hofstadter Judd Hirsch Epizodni
Puk. Richard Williams Dean Norris Epizodni
Ruchi Swati Kapila Epizodni
Denise Lauren Lapkus Epizodni
Anu Rati Gupta Epizodni
Marissa Johnson Lindsey Kraft Epizodni
Tam Ryan Phuong Gost

Razvoj serije[uredi | uredi izvor]

Prva epizoda serije ("Pilot") razvijena je za TV-sezonu 2006/07. i bila je potpuno drugačija od one koja je emitirana. Od glumaca iz te prve, nikad prikazane epizode ostali su samo Galecki i Parsons. Kasnija Penny u toj epizodi zvala se Katie i bila je potpuno drugačijeg karaktera. Glumila ju je Amanda Walsh. Također je postojao još jedan ženski lik, Gilda, koju je glumila Iris Bahr. Uza sve to, čak je i uvodna špica bila potpuno drugačija: korištena je pjesma "She Blinded Me With Science" u izvedbi Thomasa Dolbyja. Nakon snimljene pilot-epizode TV-mreža nije prihvatila seriju, ali je autorima pružena još jedna prilika da dorade pilot-epizodu, što su oni i učinili dodavši sadašnje likove koje poznajemo, promijenivši cjelokupnu glumačku postavu osim dva glavna glumca i stvorivši format serije. Kreator Lorre jednom je izjavio: "Snimili smo pilot-epizodu za Teoriju velikog praska još prije dvije i po godine i bila je preloša. Međutim, čak i u njoj dvije stvari funkcionirale su savršeno: Johnny i Jim. U potpunosti smo promijenili scenarij, a uskoro su nam se pridružili i Kaley, Simon i Kunal." Originalna prva epizoda nije izdana ni u jednom obliku iako kruži internetom i moguće ju je pronaći i pogledati.

Pravu pilot-epizodu (onu kojom je i započelo prikazivanje serije) režirao je poznati režiser James Burrows (Prijatelji), koji ipak nije ostao u snimateljskoj ekipi nakon toga. Produkcija prve sezone prekinuta je 6. novembra 2007. zbog štrajka scenarista, što je dovelo do toga da prva sezona ima samo 17 epizoda umjesto uobičajene 22. Nakon završetka štrajka odobrena je cjelokupna druga sezona, koja je s prikazivanjem počela 22. septembra 2008. Uz povećavanje gledanosti iz sedmice u sedmicu, seriji je ubrzo odobreno snimanje treće i četvrte sezone.

David Saltzberg, profesor fizike i astronomije na Kalifornijskom univerzitetu, stalno provjerava scenario i piše dijaloge, matematičke jednačine i dijagrame koji se koriste u seriji. Izvršni producent i koautor serije Bill Prady kaže: "Dali smo Sheldonu pravi, stvarni problem na kojem će raditi tokom cijele prve sezone, tako da će se na njegovim tablama zaista moći vidjeti određeni napredak... Naporno radimo da nam cjelokupna nauka funkcionira."

Nekoliko glumaca iz Teorije velikog praska glumilo je i u seriji Roseanne: Galecki, Gilbert, Laurie Metcalf (koja glumi Sheldonovu majku Mary) i Meagen Fay (koja glumi Bernardetteinu majku). Osim toga, Lorre je nekoliko sezona bio jedan od scenarista serije.

Glavni likovi u seriji dobili su ime prema glumcu, režiseru i filmski producentu Sheldonu Leonardu.

Plaće glumaca[uredi | uredi izvor]

U prve tri sezone troje glavnih glumaca (Galecki, Parsons i Cuoco) dobijali su 60.000 dolara po epizodi. Od početka četvrte sezone plaća im je narasla na 200.000 dolara po epizodi. Prema ugovorima koje su potpisali, svake sezone plaća će im se povećavati za 50.000 dolara, što je u sedmoj sezoni iznosilo 350.000 dolara po epizodi. Prije početka produkcije osme sezone troje glavnih glumaca zatražilo je i potpisalo ugovore na milion dolara po epizodi za tri sezone (8, 9. i 10) te četvrtu (11) kao izglednu opciju za produžetak serije i potpisanih ugovora.

U septembru 2013. Bialik i Rauch izmijenile su ugovore potpisane kad su počele glumiti u seriji 2010. Po starim ugovorima, svaka je zarađivala od 20.000 do 30.000 dolara po epizodi, dok su novi ugovori udvostručili taj iznos. Počevši od 60.000 dolara po epizodi, iznos stalno raste do 100.000 dolara po epizodi do kraja ugovora, a ugovorima je dodana i još jedna, moguća četvrta godina za obje glumice.

U augustu 2014. Helberg i Nayyar ispregovarali su izmjene u svojim ugovorima, dajući im plaću po epizodi koja se kreće "oko sredine iznosa sa šest cifara", što je znatno povećanje u odnosu na oko 100.000 dolara po epizodi, koje je svaki od njih primao u godinama prije. Ovaj dvojac, koji je tražio da se uspostavi paritet plaća u rangu s Parsonsom, Galeckijem i Cuoco, potpisali su ugovore nakon što su studio i producenti zaprijetili da će napisati scenario u kojem njihovi likovi nestaju iz serije ako sporazum ne bude mogao biti postignut prije početka snimanja osme sezone. Do 10. sezone Helberg i Nayyar izjednačili su se po plaći s Parsonsom, Galeckijem i Cuoco, zahvaljujući klauzuli u njihovim ugovorima iz 2014.[3]

U martu 2017. njih petero pristalo je na smanjenje plaće za 10% kako bi omogućili da Bialik i Rauch dobiju povišicu.[4] Parsons, Galecki i Helberg također su dobili generalne ugovore s Warner Bros. Televisionom.[5] Do kraja aprila Bialik i Rauch potpisale su ugovore po kojima će dobijati 500.000 $ po epizodi, a uključuju i odvojenu razvojnu komponentu za obje glumice. Taj ugovor označio je povećanje plaće sa 175.000–200.000 $, koliko su dobijale po epizodi.[6]

Uvodna špica[uredi | uredi izvor]

Popularna kanadska rock-grupa Barenaked Ladies napisala je i snimila pjesmu za uvodnu špicu koja objašnjava razvoj svemira od samih početaka i promjene koje su Zemlja i čovječanstvo doživjeli otad do danas. Lorre i Prady zamolili su Eda Robertsona, glavnog vokala i gitarista grupe, da napiše pjesmu za uvodnu špicu nakon što su bili na jednom njihovom koncertu u Los Angelesu. Sasvim slučajno, Robertson je nedugo prije toga pročitao knjigu Simona Singha Veliki prasak[7][8] i na koncertu je improvizirao freestyle rep o porijeklu svemira. Budući da je nekoliko puta dobio slične ponude, a kasnije bio odbijen u korist drugih umjetnika, Robertson je pristao napisati pjesmu tek nakon što je saznao da Lorre i Prady nisu tražili nikoga drugog.

Dana 9. oktobra 2007. objavljena je puna verzija pjesme u trajanju od minute i 45 sekundi.[9] U izdanju TV Guidea iz 2010. uvodna špica serije proglašena je šestom najboljom TV-špicom ikad prema izboru čitalaca. Snimljen je i spot, koji je uvršten u DVD-izdanje četvrte sezone. Pjesma je uvrštena i na album najvećih hitova ove grupe, Hits from Yesterday & the Day Before, koji je izdan 27. septembra 2011.[10]

Epizode[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizode Originalno emitirano Nielsenov rejting
Početak sezone Finale sezone Gledaoci Demografija
Gledaoci
(u milionima)
Plasman 18-49 godina Plasman
1. 17 24. 9. 2007. 19. 5. 2008. 8,31 68[11] 3,3/8 46[12]
2. 23 22. 9. 2008. 11. 5. 2009. 10,03 40[13]
3. 23 21. 9. 2009. 24. 5. 2010. 14,22 12. 5,3/13 5[14]
4. 24 23. 9. 2010. 19. 5. 2011. 13,14 13. 4,4/13 7[15]
5. 24 22. 9. 2011. 10. 5. 2012. 15,82 8. 5,5/17 6[16]
6. 24 27. 9. 2012. 16. 5. 2013. 18,68 3. 6,2/19 2[17]
7. 24 26. 9. 2013. 15. 5. 2014. 19,96 2. 6,2/20 2[18]
8. 24 22. 9. 2014. 7. 5. 2015. 19,05 2. 5,6/17 4[19]
9. 24 21. 9. 2015. 12. 5. 2016. 20,36 2. 5,8/19 3[20]
10. 24 19. 9. 2016. 11. 5. 2017. 18,99 2. 4,9/19 3[21]
11. 24 25. 9. 2017. 10. 5. 2018. 18,63 1. 4,4/19 5[22]
12. 24 24. 9. 2018. 16. 5. 2019. 17,31 2 3,6 6[23]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Teorija velikog praska dosad je osvojila nekoliko prestižnih TV-nagrada, uključujući dva Emmyja za najboljeg glavnog glumca u komediji / mjuziklu i Zlatni globus za najboljeg glumca u TV-seriji (sve je dobio Parsons). Osim njega za Emmy je nominirana i Christine Baranski za gostujuću ulogu Leonardove majke, i to dvije godine zaredom. Također je proglašena najboljom humorističkom serijom na dodjeli People's Choice Awardsa.

Serija na DVD-ovima i Blu-rayu[uredi | uredi izvor]

U Bosni i Hercegovini Teorija velikog praska još se ne prikazuje, a u Hrvatskoj je na RTL Televiziji tokom ljeta 2010. prikazana prva sezona. Pet godina kasnije ista TV-kuća emitirala je prvih šest sezona na svom drugom programu (RTL 2) kontinuirano (bez pauza između sezona) tempom od dvije epizode dnevno. U Evropi (regija 2) izdani su DVD-ovi prvih šest sezona serije, koji sadrže i neke posebne dodatke (od kojih svakako treba izdvojiti neuspješne scene sa snimanja na izdanju za drugu i treću sezonu). Treća sezona prva je koja je izdana i u Blu-ray formatu.

Naslov Datum izdavanja Epizode Dodatne informacije
Regija 1 Regija 2 Regija 4
The Complete First Season 2. 9. 2008[24] 12. 1. 2009[25] 3. 4. 2009[26] 17 Set od 3 diska uključuje svih 17 epizoda. Bonus je 18-minutni video "Kvantna mehanika Teorije velikog praska: Glumci i autori serije o tome zašto je kul biti geek". Trajanje: 355 minuta.
The Complete Second Season 15. 9. 2009[27] 19. 10. 2009[28] 3. 3. 2010[29] 23 Set od 4 diska uključuje sve 23 epizode. Bonusi su izrezane scene i 2 videa: "Fizičar sa zvijezdama: konsultantski odnos fizičara i profesora na UCLA-u, Davida Saltzberga, sa serijom" i "Testiranje hipoteze beskonačne zabavnosti u odnosu na Teoriju velikog praska: Jedinstveni likovi i karakteristike 2. sezone". Trajanje: 481 minuta.
The Complete Third Season 14. 9. 2010[30] 27. 9. 2010[31] 13. 10. 2010[32] 23 Set od 3 diska uključuje sve 23 epizode. Bonusi su obilazak seta serije sa Simonom Helbergom i Kunalom Nayyarom, pogled iznutra na 3. sezonu i izrezane scene. Ovo je prvi put da je neka sezona ove serije izdana na Blu-rayu u setu od 2 diska u kombinaciji sa DVD-izdanjem. Trajanje: 472 minute.
The Complete Fourth Season 13. 9. 2011[33] 26. 9. 2011. 5. 10. 2011. 24 Set od 3 diska uključuje sve 24 epizode. Bonusi su razgovor o pjesmi za uvodnu špicu sa grupom Barenaked Ladies, zajedno sa spotom za pjesmu, intervjui glumaca jednih sa drugima i izrezane scene. Trajanje: 529 minuta. Dostupno i na Blu-rayu (set od 2 diska), s ekskluzivnim pogledom iza scene na snimanje epizode "The Wildebeest Implementation".
The Complete Fifth Season 11. 9. 2012[34] 3. 9. 2012. 1. 10. 2012. 24 Set od 3 diska uključuje sve 24 epizode. Bonusi su "Teorija velikog praska na 100-toj" (video o 100. epizodi serije), "Zakoni refleksije Teorije velikog praska", "Profesori produkcije" i izrezane scene. Trajanje: 552 minute. Također dostupno na kombiniranom Blu-ray/DVD-setu s UltraViolet-skidanjem.
The Complete Sixth Season 10. 9. 2013[35] 2. 9. 2013[36] 18. 9. 2013. 24 Set od 3 diska uključuje sve 24 epizode. Bonusi su "Teorija velikog praska: Posljednja granica komedije", gdje se astronauti Buzz Aldrin i Michael Massimino pridružuju glumačkoj postavi kako bi analizirali Howardow odlazak u svemir, "Houstone, imamo sitkom", "Elektromagnetizam: Najbolji trenuci iz veza u 6. sezoni", "Teorija velikog praska na Paleyfestu 2013." i izrezane scene. Trajanje: 477 minuta. Također dostupno na kombiniranom Blu-ray/DVD-setu s UltraViolet-skidanjem.
The Complete Seventh Season 16. 9. 2014[37] 8. 9. 2014[38] 17. 9. 2014[39] 24
  • String Theory Serenade
  • James Earl Jones: The Un-Conventional Guest Star
  • BBTea Time
  • The Big Bang Theory's May the 4th
  • The Convention Conundrum
  • The Big Cendrowski
  • 2013 Comic-Con Panel
  • Izrezane scene
The Complete Eighth Season 15. 9. 2015[40] 14. 9. 2015[41] 16. 9. 2015[42] 24
  • Shooting Stars: BBT on BBT
  • 2014 The Big Bang Theory Comic-Con Panel
  • Constellation Prize
  • Here's To You, Carol Ann Susi
  • It's A Quark...It's An Atom...It's the #BBTSuperfans!
  • Izrezane scene
The Complete Ninth Season 13. 9. 2016[43] 29. 8. 2016[44] 31. 8. 2016[45] 24
  • The Big Bang Theory Gives Back
  • BBT: The Big 200!
  • Love IS Rocket Science
  • Just Ask BBT: If I Had To Go To Mars...
  • Just Ask BBT: Who Will Get The Couch?
  • 2015 Comic-Con Panel
  • Izrezane scene
The Complete Tenth Season 12. 9. 2017[46] 11. 9. 2017[47] 13. 9. 2017[48] 24
  • 5 All-New Featurettes
  • #JustAskBBT
  • Mad Props
  • The Ever-Expanding Universe of The Big Bang Theory
  • Who's the Baby Now?
  • Best of The Big Bang Theory: Comic-Con Panel 2016.
  • Izrezane scene
The Complete Eleventh Season 11. 9. 2018[49] 24. 9. 2018[50] 12. 9. 2018[51] 24
  • 3 All-New Featurettes
  • Best of The Big Bang Theory: Comic-Con Panel 2017.
  • Izrezane scene

Poznati glumci, režiseri i naučnici koji se pojavljuju u seriji[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Iako nije viđen prije četvrte sezone niti mu se čuo glas, Siebertovo ime spomenuto je u drugoj sezoni.
  2. ^ Potpisana, ali je uloga bila bez riječi.
  3. ^ Tipton se pojavljuje u epizodi "The Mystery Date Observation" iz 9. sezone kao sporedni lik po imenu Vanessa Bennett, koji uspijeva riješiti Sheldonov izazov, ali 15 sekundi prekasno.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Big Bang Theory Makes 'Stuart' a Series Regular". TVLine.com. Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 22. 8. 2012.
  2. ^ Lesley Goldberg (22. 8. 2018). "'Big Bang Theory' to End With Season 12". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 9. 9. 2018.
  3. ^ Goldberg, Lesley (29. 3. 2017). "Why the 'Big Bang Theory' Stars Took Surprising Pay Cuts". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 3. 4. 2017.
  4. ^ Littleton, Cynthia (1. 3. 2017). "'The Big Bang Theory' Stars Mayim Bialik and Melissa Rauch Seek Parity in New Contract". Variety. Pristupljeno 2. 3. 2017.
  5. ^ Goldberg, Lesley (20. 3. 2017). "'Big Bang Theory' Officially Renewed for Two Seasons as Mayim Bialik, Melissa Rauch Await Deals". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 20. 3. 2017.
  6. ^ Holloway, Daniel (28. 4. 2017). "'The Big Bang Theory': Mayim Bialik, Melissa Rauch Reach New Deals". Variety. Pristupljeno 28. 4. 2017.
  7. ^ "Barenaked Ladies' Ed Robertson talks "Big Bang Theory" theme song". 2. 11. 2010. Arhivirano s originala, 7. 7. 2012. Pristupljeno 11. 4. 2011.
  8. ^ "Barenaked Ladies Talk about Big Bang Theme Song". 2. 4. 2010. Arhivirano s originala, 10. 4. 2011. Pristupljeno 11. 4. 2011.
  9. ^ Barenaked Ladies. "Big Bang Theory Theme". Amazon Digital Services, Inc. Pristupljeno 21. 10. 2007.
  10. ^ "Hits From Yesterday & The Day Before: Barenaked Ladies: Music". Amazon.com. 27. 9. 2011. Pristupljeno 15. 2. 2013.
  11. ^ Van De Kamp, Justin (1. 6. 2008). "TV Ratings: 2007-2008 Season Top-200". Televisionista. Pristupljeno 20. 4. 2015.
  12. ^ Hibberd, James (22. 5. 2008). "2007-08 Season Wrap" (PDF). The Hollywood Reporter. Arhivirano s originala (PDF), 27. 4. 2015. Pristupljeno 20. 4. 2015.
  13. ^ "Season Program Rankings (Through 5/31)" (Press release). ABC Medianet. 2. 6. 2009. Arhivirano s originala, 19. 6. 2009. Pristupljeno 15. 5. 2015.
  14. ^ Nellie Andreeva (27. 5. 2010). "Full Series Rankings For The 2009–10 Broadcast Season". Deadline Hollywood. Pristupljeno 7. 6. 2010.
  15. ^ "Full 2010–2011 TV Season Series Rankings". deadline.com. 27. 5. 2011. Pristupljeno 29. 5. 2011.
  16. ^ Andreeva, Nellie (24. 5. 2012). "Full 2011-2012 Season Series Ratings - Deadline.com". Deadline.com. Pristupljeno 19. 5. 2014.
  17. ^ Patten, Dominic (23. 5. 2013). "Full 2012-2013 TV Season Series Rankings". Pristupljeno 24. 5. 2013.
  18. ^ Kissell, Rick (20. 5. 2014). "NBC Wraps TV Season as Demo Champ for First Time Since '04". Variety. Pristupljeno 20. 4. 2015.
  19. ^ de Moraes, Lisa (21. 5. 2014). "Full 2014-15 TV Season Series Rankings: Football & 'Empire' Ruled". Deadline.com. Arhivirano s originala, 22. 5. 2015. Pristupljeno 22. 5. 2014.
  20. ^ "Full 2015–16 TV Season Series Rankings". Deadline Hollywood. 26. 5. 2015. Pristupljeno 26. 5. 2015.
  21. ^ "Final 2016-17 TV Rankings: 'Sunday Night Football' Winning Streak Continues". Deadline Hollywood. 26. 5. 2017. Pristupljeno 26. 5. 2017.
  22. ^ de Moraes, Lisa (22. 5. 2018). "2017-18 TV Series Ratings Rankings: NFL Football, 'Big Bang' Top Charts". Deadline Hollywood. Pristupljeno 22. 5. 2018.
  23. ^ de Moraes, Lisa (21. 5. 2019). "2018-19 TV Season Ratings: CBS Wraps 11th Season At No. 1 In Total Viewers, NBC Tops Demo; 'Big Bang Theory' Most Watched Series". Deadline Hollywood. Arhivirano s originala, 21. 5. 2019. Pristupljeno 21. 5. 2019.
  24. ^ "The Big Bang Theory – The Complete First Season: Johnny Galecki, Jim Parsons: Movies & TV". Amazon.com. Pristupljeno 11. 10. 2009.
  25. ^ "Big Bang Theory – Season 1 [DVD] [2007]: Amazon.co.uk: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco: DVD". Amazon.co.uk. Pristupljeno 11. 10. 2009.
  26. ^ "The Big Bang Theory – Complete 1st Season". mightyape.co.nz.
  27. ^ "The Big Bang Theory Season 2 DVD coming in September". The-big-bang-theory.com. Pristupljeno 11. 10. 2009.
  28. ^ "Big Bang Theory – Season 2 [DVD]: Amazon.co.uk: DVD". Amazon.co.uk. Pristupljeno 11. 10. 2009.
  29. ^ "The Big Bang Theory – Complete 2nd Season (4 Disc Set)". mightyape.co.nz.
  30. ^ "The Big Bang Theory: The Complete Third Season DVD – Warner Bros.: WBshop.com – The Official Online Store of Warner Bros. Studios". WBshop.com. 13. 10. 2010. Arhivirano s originala, 17. 11. 2011. Pristupljeno 28. 7. 2011.
  31. ^ "The Big Bang Theory – Season 3 [DVD]". Amazon.co.uk.
  32. ^ "Buy Big Bang Theory, The – The Complete 3rd Season (3 Disc Set) @ EzyDVD". Ezydvd.com.au. 29. 9. 2010. Pristupljeno 28. 7. 2011.
  33. ^ "The Big Bang Theory: The Complete Fourth Season DVD – Warner Bros.: WBshop.com – The Official Online Store of Warner Bros. Studios". WBshop.com. Arhivirano s originala, 24. 9. 2011. Pristupljeno 28. 7. 2011.
  34. ^ "The Big Bang Theory: The Complete Fifth Season (Blu-ray)". Warner Bros. Arhivirano s originala, 25. 2. 2014. Pristupljeno 11. 8. 2012.
  35. ^ "The Big Bang Theory – Blu-rays, DVDs for 'The Complete 6th Season': Possible Date, Cost, Box Art". tvshowsondvd.com. Arhivirano s originala, 2. 3. 2013. Pristupljeno 1. 3. 2013.
  36. ^ "The Big Bang Theory – Season 6 [DVD]: Amazon.co.uk: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco, Simon Helberg: Film & TV". Amazon.co.uk. Pristupljeno 26. 12. 2012.
  37. ^ Lambert, David (11. 6. 2014). "The Big Bang Theory - Date, Cost, and LOTS of Extras for 'The Complete 7th Season'". TVShowsOnDVD. Arhivirano s originala, 15. 3. 2016. Pristupljeno 17. 4. 2016.
  38. ^ "The Big Bang Theory - Season 7 [DVD] [2014]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 10. 8. 2016.
  39. ^ "Big Bang Theory, The - Season 7". Jb HiFi. Pristupljeno 10. 8. 2016.
  40. ^ Lambert, David (16. 6. 2015). "The Big Bang Theory - Blu-ray Disc, DVD Press Release for 'The Complete 8th Season' Set". TVShowsOnDVD. Arhivirano s originala, 10. 6. 2016. Pristupljeno 17. 4. 2016.
  41. ^ "The Big Bang Theory - Season 8 [DVD] [2015]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 10. 8. 2016.
  42. ^ "Big Bang Theory, The - Season 8". Jb HiFi. Pristupljeno 10. 8. 2016.
  43. ^ Lambert, David (8. 6. 2016). "The Big Bang Theory - Warner's Press Release Announces DVDs, Blu-rays for 'The Complete 9th Season'". TVShowsOnDVD.com. Arhivirano s originala, 8. 8. 2016. Pristupljeno 10. 8. 2016.
  44. ^ "The Big Bang Theory - Season 9 [DVD] [2016]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 10. 8. 2016.
  45. ^ "Big Bang Theory, The - Season 9". Jb HiFi. Pristupljeno 10. 8. 2016.
  46. ^ https://www.amazon.com/Big-Bang-Theory-Complete-Season/dp/B01LTHMWRG/ref=pd_sim_74_3?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B01LTHMWRG&pd_rd_r=698d5623-a333-11e8-91f5-8f109ce70124&pd_rd_w=PJWmq&pd_rd_wg=ili2f&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_p=a180fdfb-b54e-4904-85ba-d852197d6c09&pf_rd_r=R1ME015A21JK9YX9F763&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=R1ME015A21JK9YX9F763
  47. ^ https://www.amazon.co.uk/Big-Bang-Theory-Season-DVD/dp/B01MQTF425/ref=pd_sim_74_2?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B01MQTF425&pd_rd_r=ac389963-a333-11e8-aa63-9b7a6a0119c4&pd_rd_w=sIpJw&pd_rd_wg=qUbbc&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_p=7212dcb8-9b24-41d4-9756-31568b9cbd70&pf_rd_r=70BCR8YCH0V2ERA8B9KE&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=70BCR8YCH0V2ERA8B9KE
  48. ^ https://www.jbhifi.com.au/movies-tv-shows/movies-tv-shows-on-sale/tv-comedy/big-bang-theory-the-season-10/472836/
  49. ^ https://www.amazon.com/Big-Bang-Theory-Season-11/dp/B0776JGNYG/ref=sr_1_16?ie=UTF8&qid=1535232761&sr=8-16&
  50. ^ https://www.amazon.co.uk/BIG-BANG-THEORY-S11-DVD/dp/B07DR6CFHW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1535233037&sr=8-1
  51. ^ https://www.jbhifi.com.au/movies-tv-shows/movies-tv-shows-on-sale/tv-comedy/big-bang-theory-the-season-11/322049/
  52. ^ Prudom, Laura (3. 2. 2016). "'Big Bang Theory' 200th Episode: Wil Wheaton, Adam West Among Guest Stars". Variety. Pristupljeno 3. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]