The Notorius B.I.G.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
The Notorius B.I.G.
Osnovne informacije
ŽanroviHip-hop
Karijera1992-1997.
IzdavačiUptown Records;
Bad Boy Records
Veb-sajthttp://myspace.com/notoriousbig

Christopher George Latore Wallace, poznatiji kao The Notorius B.I.G. ili Biggie Smalls bio je američki reper iz New Yorka. Bio je prijatelj i kolega Tupaca Shakura, ali su vremenom postali neprijatelji, što ih je i dovelo do smrti. Biggie je ubijen 1997. kada je došao na dodjelu nagrada u Los Angelesu; tom prilikom izrešetan mu je automobil.

Život ukratko[uredi | uredi izvor]

Biggie je bio jedino dijete Volette Wallace i Georgea Latorea, porijeklom Jamajčanâ. Njegov otac napustio je njega i Volettu kad je Biggie imao 2 godine, ostavivši njegovu majku da se stara o njemu radeći dva posla. Za razliku od drugih repera, u mladosti je bio odličan učenik. Dobio je nadimak Big jer je bio debeo. Prodavao je drogu po ulici sve dok nije odrastao. Išao je u srednju školu sa Jay-Z-jem i Busta Rhymesom. Kako je rastao, sve se više upuštao u kriminal i napustio je srednju školu. Hapšen je dosta puta. Počeo je repati kad je izišao iz zatvora. Za života je izdao 2 albuma, a nakon smrti su mu objavljena još 3 studijska i 2 kompilacijska. Snimio je još 1 kolaboracijski album, a saradnik mu je bio Junior M.A.F.I.A.

Biggie potiv Tupaca[uredi | uredi izvor]

On i Tupac bili su prijatelji i kolege, ali kako su postajali popularniji, postali su rivali. Tupac je nastavio repati u Kaliforniji, a Biggie je repao u New Yorku. Kako je jedan bio na zapadnoj obali SAD-a, a drugi na istočnoj, sukob je nazvan sukob Istočne i Zapadne obale ili na engleskom East Coast-West Coast Rivalry. Prvo je ubijen Tupac 1996, a onda i Biggie 1997.



Nedovršeni članak The Notorius B.I.G. koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.